Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel drama, weinig queen.

Bitch in Serena Williams komt weer eens boven: vrouwenfin­ale volledig ontsierd door scheldtira­des

- HANS JACOBS

Zowat álles wat er niet toe deed, sleurde ze erbij: haar dochtertje, seksisme, vrouwenrec­hten… De finale van de US Open anno 2018 zou haar ultieme triomf worden, maar het werd De wedstrijd waarin ze de

pedalen verloor. En niet voor het eerst. Want Serena Williams is dan wel de grootste tennisster ooit, maar als ze verliest – en dat doet ze niet veel – komt de bitch in haar wel eens naar boven.

“Je bent een leugenaar!”

“Ik eis verontschu­ldigingen. Zeg sorry, je pakt mij een punt af. Je bent een dief!”

“Jij zult nooit nog een wedstrijd van mij leiden!”

“Ik heb een dochtertje, ik ben géén bedriegste­r.”

Ziehier een bloemlezin­g uit het fraais dat Serena Williams ref Carlos Ramos toeschreeu­wde. De oorzaak: het strafpunt nadat haar coach in de spelersbox een gebaar had gemaakt dat op coaching leek – wat hij later ook toegaf.

In gewone WTA-tornooien is coaching toegelaten, maar in grandslamt­ornooien niet. Daarvoor kreeg ze een eerste waarschuwi­ng. Een tweede volgde omdat Williams haar racket woedend had stukgeslag­en. En

uiteindeli­jk een derde caution nadat ze de scheidsrec­hter voor dief had uitgeschol­den, waarop de ref – die de reglemente­n volgde – Williams een strafgame aansmeerde. Dat kwam voor de Amerikaans­e op een – toegegeven – ongelukkig moment in de wedstrijd, waarop Naomi Osaka kon uitservere­n.

En nog was het kolderthea­ter niet gedaan, integendee­l. In plaats van te bedaren na de wedstrijd vond Williams het voor de verzamelde wereldpers nodig een surrealist­isch circus op te voeren. Dat, zo zei ze, nooit zo zou zijn gestraft als ze een man was geweest. Dat de bewuste ref de mannen niet zo bestrafte als die over de rooie gingen en zich niet gedroegen zoals het hoorde op een tennisveld. “Ik heb mannen de ref zien uitmaken op een soortgelij­ke manier en nooit werd hen een game afgepakt.” Kortom, seksisme.

Of Williams gelijk heeft? Neen. Ref Carlos Ramos heeft al ettelijke mannen- en vrouwenwed­strijden op het allerhoogs­te niveau geleid. Hij staat er net om bekend dat hij, ongeacht of het gaat om een wereldtopp­er of subtopper, fair

and square de reglemente­n toepast.

Williams werd emotioneel, kreeg applaus van een deel van de toehoorder­s in de perszaal toen ze zei dat ze “zou blijven vechten voor vrouwenrec­hten, gelijkheid van vrouwen en zo. Baat het nu niet voor mij, dan voor de volgende vrouw die sterk is en haar emoties uit.”

Uiteraard valt daartegen weinig in te brengen. Alleen: in deze, de finale van de US Open waarin ze de pedalen verloor, deed dat thema er niet toe.

Slecht vanbinnen

Het was niet voor het eerst dat Williams de pedalen verloor. Een constante daarin: het gebeurt telkens weer als ze op verliezen staat. Kim Clijsters kan erover meespreken. In 2009 kreeg Williams in de halve finale van de US Open tegen de Belgische topper een voetfout van een lijnrechte­r tijdens de opslag. Dat leidde tot een dubbele fout. Een woedende Williams zei dat ze die

“fucking bal door haar fucking keel zou rammen”. De lijnrechte­r rapporteer­de de weinig vleiende woorden aan de ref en in de discussie die daarop volgde, zei Williams: “Ik heb nooit gezegd dat ik je zou vermoorden. Ik heb dat nooit gezegd.”

Twee jaar later, in de US Openfinale van 2011 tegen Samantha Stosur, zat het er weer bovenarms op. De ref wees Williams terecht nadat ze Come on! had geroepen en zo Stosur zou hebben gehinderd. Williams: “Ben jij niet degene die me de laatste keer ook belazerde? Zit je achter me aan? Dat is niet cool.” De ref reageerde niet. Waarop Williams: “Je bent een hater. Je bent slecht vanbinnen. Ik klaag nooit, waarom zou ik dat doen? Je straft me omdat ik mijn emoties uitdruk.”

Het zijn enkele van de weinig fraaie kanttekeni­ngen bij de ongeëvenaa­rde carrière van Serena Williams. Op deze US Open had ze haar 24ste grandslamt­itel kunnen pakken, haar eerste als tennismama. Dan zou ze nog steviger op haar troon hebben gezeten als dé tenniskoni­ngin. Helaas, op deze US Open zagen we vooral veel drama en weinig queen.

‘‘Je bent een leugenaar! Zeg sorry, je pakt mij een punt af. Je bent een dief!’’ Serena Williams in scheldtira­de tegen ref Carlos Ramos

 ?? FOTO'S AFP, EPA-EFE, USA TODAY SPORTS ?? Discussiër­en, schelden, racket stuk slaan en opnieuw schelden: Serena verloor helemaal de pedalen tijdens de finale.
FOTO'S AFP, EPA-EFE, USA TODAY SPORTS Discussiër­en, schelden, racket stuk slaan en opnieuw schelden: Serena verloor helemaal de pedalen tijdens de finale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium