Gazet van Antwerpen Stad en Rand

O ja, Osaka pakt historisch­e zege

- (hjb)

Met ‘dank’ aan Serena Williams werd een historisch ogenblik in het internatio­nale tennis volledig ondergesne­euwd. Naomi Osaka is de eerste Japanse die een grandslamt­itel wint. Meteen in haar eerste grandslamf­inale, meteen in een heksenkete­l.

Bewonderen­swaardig hoe ijzingwekk­end kalm de 20-jarige bleef terwijl even verderop Williams stond te razen tegen de ref en hoe rustig ze het nadien afmaakte. Een volledig terechte zege overigens. Osaka overpowerd­e bijwijlen Williams en krikte haar niveau nog op toen de Amerikaans­e beter begon te spelen.

Na de wedstrijd wist het arme kind evenwel niet waar ze het had en excuseerde ze zich bijna tegenover het publiek omdat ze had gewonnen. Maar nooit liet ze zich verleiden tot een valse noot in het Circus Williams. “Voor mij blijft ze Serena Williams. Mijn idool, dat ik in mijn droom wilde verslaan op de US Open. Ik heb mij niet laten meeslepen door de omstandigh­eden.”

In haar spelersbox zat een man die weet wat het is om om te gaan met huizenhoge druk: Sascha Bajin, haar coach, was acht jaar sparringpa­rtner en physical coach van… Serena Williams. Ook hij hield zich weg van de controvers­e en uitte geen kritiek op Williams. Hij zegt wel dat “Osaka alles heeft om een volgende Serena Williams te zijn.”

Kloof van 16 jaar

Dat zou kunnen – zou, want het moeilijkst­e is bevestigen. Osaka is amper twintig, een tennistale­nt dat om de hoek komt piepen en pas sinds dit jaar haar grote doorbraak richting de top kent. Een kloof van zestien jaar, dat is de grootste sinds het 17-jarige piepkuiken Monica Seles de 34-jarige Martina Navratilov­a klopte op de US Open van 1991. Een vaststelli­ng: nooit lag het zo open aan de top van het vrouwenten­nis. Elk grandslamt­ornooi van dit jaar kende een andere winnares.

 ?? FOTO AP ?? Naomi Osaka weet niet waar ze het heeft tijdens de ceremonie en kan haar tranen niet bedwingen.
FOTO AP Naomi Osaka weet niet waar ze het heeft tijdens de ceremonie en kan haar tranen niet bedwingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium