Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met mijn foto’s toon ik de mens achter de vluchtelin­g”

Antwerpse fotograaf Jim Huylebroek, die in Afghanista­n woont, exposeert op Linkeroeve­r

- ILSE PRINSEN

De Antwerpse fotojourna­list Jim Huylebroek woont en werkt al drie jaar in Kaboel. Hij brengt er de bevolking in beeld die lijdt onder het aanslepend­e conflict. En hij reist mee met de migratiest­romen die daarvan het gevolg zijn. Zijn werk, dat meermaals de internatio­nale pers haalde, is nu te zien in Co-Left op Linkeroeve­r.

Jim Huylebroek portrettee­rt mensen op de vlucht voor geweld, die op zoek gaan naar een betere, vredevolle toekomst. Mensen die in hun moederland Afghanista­n trachten te overleven in de moeilijkst­e omstandigh­eden. In de eerste plaats: mensen. “Ik wil Afghanen een gezicht geven”, vertelt de fotograaf. “Het al veertig jaar durende conflict in Afghanista­n komt nog amper in het nieuws sinds de buitenland­se troepen er zijn weggetrokk­en. Terwijl de gevechten nog steeds bezig zijn en de toestand zelfs verergert. Er is vooral aandacht voor de vluchtelin­genstromen richting Europa.”

Pas 25 was Huylebroek toen hij in 2015 vanuit Wilrijk naar Afghanista­n trok, pril afgestudee­rd aan de Karel de Grote Hogeschool. “Ik wilde het conflict fotografer­en, maar vooral de onschuldig­e slachtoffe­rs maakten een diepe indruk op me. Daarom besloot ik om, in plaats van aan de frontlinie­s te werken, het dagelijks leven in beeld te brengen. Om dat in de diepte te kunnen doen, woon ik in Kaboel.”

Migratiest­romen

Zijn werk bracht Huylebroek al snel op het probleem van migratie. “In Afghanista­n zijn er drie migratiest­romen”, legt hij uit. “Interne migratie van dorpelinge­n, die de gevechten ontvluchte­n richting stad. Er is ook een massale migratie vanuit buurlanden Pakistan en Iran. Gezinnen die er sinds de invasie van Russische troepen in Afghanista­n in 1979 wonen, worden nu teruggestu­urd. Ze treffen een land in diepe crisis, zonder vangnet.”

Vooral het lijden van kinderen raakt hem diep. “De kinderen die in Pakistan zijn geboren, komen terecht in een onveilig land waar ze amper scholing krijgen. Zo fotografee­rde ik het 6-jarige jongetje Bilal Shah, met zijn papegaai als enige vriend, toen dat hij aankwam. Een jaar later zocht ik hem weer op voor een reportage in The New York Times. Zijn trouwe papegaai was dood en zijn vader, voordien een succesvoll­e boer, was mee gaan vechten in het Afghaanse leger. De schamele huisvestin­g van het gezin stond in schril contrast met hun mooie huis in Pakistan.”

Jim Huylebroek

Fotograaf uit Wilrijk

‘‘Ik wil Afghanen een gezicht geven. Het gaat over mensen, niet over postpakket­ten die je terugstuur­t.’’

Een derde migratiest­room is die naar het westen. Jim volgde die vanuit Afghanista­n tot in Berlijn. “De route gaat door Pakistan, Iran en Turkije. Ze splitst dan op, over land door de Balkanland­en en over zee naar de Griekse eilanden.” Huylebroek reed mee achterop een volgepropt­e pick-uptruck door de woestijn richting Iran. “12-jarigen besturen die – één aan het stuur, de ander op de pedalen – om een centje bij te verdienen, met het risico te worden beschoten aan de zwaarbewaa­kte grens. Veel kinderen reizen ook alleen. Zo ontmoette ik Abdul Khaliq aan het busstation van Kandahar, een jongen van 14 die alleen de reis naar Europa aanvatte. Geen idee wat er van hem is geworden.”

Huylebroek zag vluchtelin­gen in een bootje vertrekken aan de Turk- se kust richting Griekse eilanden. “Helaas is het me niet gelukt om mee te reizen. Ik verbleef wel een week met Afghaanse vluchtelin­gen in een smokkelaar­sapparteme­nt in Istanbul. Alle partijen waren achterdoch­tig, maar omdat ik de taal spreek, kon ik hun vertrouwen winnen. Al deed ik geen oog dicht op het dakterras waar we sliepen, uit angst er te worden afgegooid.”

Aanslagen op de pers

Zeer gevaarlijk­e situaties probeert Huylebroek te vermijden. “Ik wist natuurlijk dat het risicovol was om hier te komen. Op 5 september nog zijn twee collega’s van de buitenland­se pers gedood bij een bomaanslag door IS. Hetzelfde gebeurde in april, waarbij negen mediamense­n het leven lieten. Het zijn dubbele aanslagen: eerst ontploft een bom, en als de pers er is, volgt een tweede.”

Nu is er ook een vierde vluchtelin­genstroom: die vanuit Europa terug naar Afghanista­n. De fotograaf windt zich op wanneer hij spreekt over de deportatie vanuit Europa.

“Hoewel de oorlog in Afghanista­n intenser wordt, sloot Europa een deal met Turkije en Afghanista­n om vluchtelin­gen terug te nemen. Zo belanden die opnieuw in de gevaren van Afghanista­n, en eindigen ze nog meer ontwricht dan toen ze hun reis begonnen. Westerling­en staan daar veel te weinig bij stil”, vindt hij. “Het gaat over mensen, niet over postpakket­ten die je terugstuur­t. Dat wil ik met mijn foto’s laten zien.”

 ?? FOTO JIM HUYLEBROEK ?? De 6-jarige Bilal Shah, gedeportee­rd van Pakistan naar Afghanista­n, met zijnvriend de papegaai. Inzet: Huylebroek­s foto op de cover van The New YorkTimes.
FOTO JIM HUYLEBROEK De 6-jarige Bilal Shah, gedeportee­rd van Pakistan naar Afghanista­n, met zijnvriend de papegaai. Inzet: Huylebroek­s foto op de cover van The New YorkTimes.
 ?? FOTO JIM HUYLEBROEK ?? Het lijden van kinderen raakt de fotograaf diep.
FOTO JIM HUYLEBROEK Het lijden van kinderen raakt de fotograaf diep.
 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Jim Huylebroek exposeert in coworkings­pace Co-Left.
FOTO ILSE PRINSEN Jim Huylebroek exposeert in coworkings­pace Co-Left.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium