Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitbuiting, prostituti­e en mysterieuz­e overlijden­s

Eigenaars luxejachte­n wanen zich onaantastb­aar, ook als jong personeel sterft

- KIM CLEMENS

Aanmeren in chique havens, jetsetters aan boord en een eindeloze stroom champagne. Het leven op een luxejacht lijkt glamoureus. Maar de dood van Australisc­h Instagramm­odel Sinead McNamara (20), die werkte op zo’n drijvend paleis, belicht de donkere kant. Een kant met werkdagen van twintig uur en onverschil­ligheid wanneer een crewlid het leven laat. De eigenaars wanen zich onaantastb­aar, zeker in internatio­nale wateren.

De familie van Sinead McNamara eist antwoorden. Het meisje werd goed een week geleden gevonden op de achterstev­en van de Queen Mayan IV, de boot van de oude Mexicaanse miljardair Alberto Bailleres. De boot lag op dat moment voor de kust van het Griekse eiland Kefalonia. Alleen het personeel was nog aanwezig, want Bailleres was al terug naar Mexico.

McNamara had er na een contract van vier maanden net haar laatste shift op zitten. Ze werkte als hostess op het jacht, een manier om de wereld te zien. Toen haar collega’s haar vonden, was het meisje bewusteloo­s. Ze was verstrenge­ld in enkele touwen. Zelfmoord, volgens de eerste bevindinge­n. Maar een week later blijft de lijkschouw­er met vragen zitten. Omdat hij sporen van verzet heeft gevonden. Ook haar familie wil verder onderzoek. Enkele uren voor haar dood zou McNamara nog in tranen naar haar broer en haar moeder hebben gebeld, omdat ze ruzie zou hebben gehad met een ander crewlid. Dat er uren verstreken voor het bewusteloz­e meisje naar een ziekenhuis in Athene werd gevlogen, roept ook vragen op.

Snel naar Ibiza

De lijkschouw­er wacht op de resultaten van toxicologi­sche tests. Maar het luxejacht wachtte niet. Dat ligt intussen alweer aangemeerd voor Ibiza. Het doet denken aan een verhaal van nog geen twee maanden geleden. Toen werd de Britse stewardess Rebecca Boyle (33) met een gebroken nek teruggevon­den aan boord van luxejacht La Polonia. Gevallen door dronkensch­ap, luidde toen de uitleg. Al bleven ook daar vragen onbeantwoo­rd.

Of de verdrinkin­gsdood van de Brit Michael Hanlon (22) in 2013, na een val van het jacht Faith aan de Côte d’Azur.

Of die van Will Black (28) in 2010, voor de kust van Monaco. De sloep waarmee hij van land naar schip voer, was onderweg gebotst met een boot die voor anker lag. Nadien had niemand de jongen nog gezien, zo liet de kapitein van luxejacht Burrasca aan Wills vader weten. Er werd vermoed dat hij overboord was gevallen.

Nog voor de familie in Monaco aankwam om mee te helpen zoeken, was de Burrasca alweer weg. Jaren later blijft dat voor Wills zus Rosanna onaanvaard­baar. “De kapitein zei dat we ons geen zorgen moesten maken, dat ze al een boeket bloemen in zee hadden gegooid en zijn spullen aan de politie hadden gegeven”, vertelde ze onlangs nog aan The Guardian. “Ik kan niet geloven hoe ze gewoon het anker kunnen ophalen en wegvaren als er iets misgaat.”

Cocktails na middernach­t

Dat is dan ook wat alle verhalen verbindt: de ongenaakba­arheid van de eigenaars van de jachten. Als er iets misloopt, dan is het voor crew en familie bijna onmogelijk te achterhale­n welke rechten er gelden. Vaak liggen de boten in internatio­nale wateren, ze worden gerund door management­bedrijven voor een mysterieuz­e eigenaar, en ze varen onder een dubieuze vlag. Werknemers hebben op die manier lang niet dezelfde beschermin­g als aan wal. Daar staan avontuurli­jke jongeren niet bij stil wanneer ze inschepen.

Wereldwijd werken er 37.000 mensen op bijna 7.000 luxejachte­n. Aangetrokk­en door mooie plaatjes op Instagram en het idee van de glamour aan boord. Een van de overleden jongens had zijn familie kort voor zijn dood bijvoorbee­ld nog selfies gestuurd met rapper 50 Cent en zanger Jay Kay van Jamiroquai. De verloning is ook mooi. “Ik verdiende iets meer dan 4.500 dollar per maand”, vertelt voormalig hostess Sarah Begbie aan de Australisc­he nieuwssite news.com.au. “Dat bedrag was belastingv­rij en kost en inwoning waren gratis.”

Dat laatste lijkt een droom, alleen zijn woonomstan­digheden aan boord benepen. “Kleiner dan een gevangenis­cel”, zeggen ook andere getuigen in de nasleep van de dood van Sinead McNamara.

Rosanna Black Zus van slachtoffe­r Will “Ik kan niet geloven hoe ze gewoon het anker kunnen ophalen en wegvaren als er iets misgaat.”

De klok rond brandschoo­n

Onder de klatergoud­en buitenkant van de baan blijkt een wereld van uitbuiting schuil te gaan. Een waarin de crewleden de eigenaars al eens drugs zien gebruiken, of waar luxeprosti­tuees in het diepst van de nacht aan boord komen. “Ik zag het voor me als een droombaan, met pauzes op het dek en ’s avonds champagne”, zegt Begbie. “In werkelijkh­eid werkte ik elke dag zestien tot achttien uur. Samen met twee andere stewardess­en moesten we dertien gastenkame­rs, acht badkamers, een salon, een lounge, een eetkamer en de brug de klok rond kraaknet houden. Tussendoor moesten we al het eten en drinken serveren.”

Oftewel: een gast om 3u ’s nachts een laatste cocktail serveren en enkele uren later het ontbijt opdienen. “Nu, tijdens de vrije momenten was de omgeving wel fantastisc­h.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De Dilbar is met 156 meter lengte een van de grootste jachten ter wereld, gebouwd voor de Russische miljardair Alisher Usmanov.
FOTO BELGAIMAGE De Dilbar is met 156 meter lengte een van de grootste jachten ter wereld, gebouwd voor de Russische miljardair Alisher Usmanov.
 ??  ?? Sinead McNamara (20) lag bewusteloo­s op de achterstev­en.
Sinead McNamara (20) lag bewusteloo­s op de achterstev­en.
 ??  ?? Rebecca Boyle (33) werd gevonden met een gebroken nek.
Rebecca Boyle (33) werd gevonden met een gebroken nek.
 ??  ?? Michael Hanlon (22) viel van een jacht.
Michael Hanlon (22) viel van een jacht.
 ?? FOTO'S RR ?? Will Black (28) viel mogelijk uit een sloep.
FOTO'S RR Will Black (28) viel mogelijk uit een sloep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium