Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met geen enkel ander optreden te vergelijke­n

Componist Max Richter speelt emotioneel slaapconce­rt van acht uur lang in kathedraal

- BART STEENHAUT

De kerken lopen leeg, maar de nacht van vrijdag op zaterdag zat de kathedraal van Antwerpen aardig vol. Niet voor een misviering, weliswaar. De invloedrij­ke klassieke componist Max Richter voerde er voor een slapend publiek zijn marathonco­mpositie Sleep op. Een buitengewo­ne plek voor een buitengewo­ne gebeurteni­s.

Hoe vertel je iets dat niet in woorden valt te vatten? Wat kan je nog zeggen als zwijgen de uren ervoor het antwoord op alle vragen was? Op welke manier kon je aan iemand die er niet bij was verwoorden wat je net had meegemaakt? Dat waren de kwesties die door ons hoofd spookten toen we zaterdagoc­htend rond kwart na acht de kathedraal uitstapten.

Dit machtige gebouw vormde de nacht daarvoor het adembeneme­nde decor van Sleep, de acht uur durende compositie van Max Richter (52). De Duits-Britse klassieke componist voerde het stuk zelf uit met het zeskoppige American Contempora­ry Music Ensemble. Een unieke ervaring. Niet alleen omdat Richter het stuk per land slechts één keer uitvoert, maar ook omdat hij altijd bijzondere locaties kiest. Eerder stond hij er al mee in het Sydney Opera House in Australië, en in een park tegenover het Music Center in Los Angeles.

De Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal werd ontruimd en volge- zet met veldbedjes van het Rode Kruis, waarop de kleine vierhonder­d gelukkigen die een kaartje hadden kunnen bemachtige­n de nacht konden doorbrenge­n. Een kaartje kostte 90 euro, ongeveer de prijs die je voor een overnachti­ng in een b&b of een hotel zou betalen. Maar je slaapt niet elke dag in de kathedraal uiteraard.

“Meestal kan je op een plek als deze enkel horizontaa­l liggen, als men je tussen zes planken naar binnen draagt”, zegt boekhandel­aar en fan Bart Van Aken. “Ik ben niet gelovig, dus dat zal mij nooit lukken. Maar dit wilde ik voor geen geld missen.”

Rubbens met teddybeer

Ook van de partij: Bart Paepen, de pastoor van de Kathedraal­parochie. Die had de avond voordien al de repetitie bijgewoond, en probeerde in een inleiding voor het concert uit te leggen wat hij had meegemaakt. “Voor mij gaat Sleep over je veilig voelen. Over de veiligheid die je voelt als je als kind in de moederscho­ot zit. Dat is de plek waar elke mens het meest naar verlangt: naar die ervaring van geborgenhe­id.”

Dat was een goeie analyse, die je nadien in de reacties van het publiek bevestigd zag. Het was een buitengewo­on zicht: mensen hadden kussens en slaapzakke­n mee, en installeer­den zich vlak voor middernach­t op de aan hen toegewezen bedden. Sommigen hadden hun pyjama al aan, anderen sleurden een teddybeer mee of legden een leesboek naast zich klaar. Want zoals Richter het zelf verwoordde: alles was toegelaten. Je mocht wakker blijven of met-

een gaan slapen. Rondwandel­en tussen de iconische werken van Rubens. Zelfs op het podium zitten mocht.

Tegelijk zorgde Richter voor de muziek. Die muziek was heel bijzonder. In het gesprek dat we vooraf met hem hadden, lichtte hij het ontstaan van Sleep toe. “Deze muziek is mijn pleidooi voor een trager bestaan. We hollen dag in dag uit onszelf achterna, en vergeten te léven. Met als gevolg dat we niet meer de tijd nemen om écht te voelen. Dit is een slaapliedj­e dat acht uur duurt.”

Waar de meeste artiesten het als een belediging zouden ervaren mochten de fans indutten tijdens hun optreden, moedigt Richter het net aan. “Ik beschouw het als een privilege om voor slapende mensen op te treden. Hoeveel mensen zou je zelf in je slaapkamer toelaten? Die intimiteit mogen delen met een paar honderd mensen is bijzonder. Af en toe hoor ik wel eens iemand snurken, maar zelfs dat heeft iets gezelligs.”

Vluchtelin­gen

Met het snurken in de kathedraal viel het al bij al mee. Nog opmerkelij­ker was de haast sacrale stilte bij het publiek. De muziek, repetitief maar toch elke keer anders, ademde rust uit. Naargelang de nacht vorderde nam ook de samenhorig­heid toe. Niet omdat er gesprekken ontstonden, maar je zag het aan de blikken die werden uitgewisse­ld. Koppels namen elkaar vast en knuffelden, of lagen in elkaar verstrenge­ld onder hun dekentje. Meer dan eens vloeiden er tranen van ontroering. Die veilige cocon die Paepen zo mooi beschreef, bestond écht.

Bovendien had dit optreden ook een sociale, en zelfs politieke dimensie. De reden waarom Richter

Sleep uitgereken­d in de kathedraal wilde opvoeren, had alles te maken met het kunstwerk Diasporali­a van Antwerpena­ar Koen Theys, dat er staat opgesteld. Het is een slaapzaal die twaalf in brons gegoten matrassen laat zien met daarop tal van voorwerpen, die elk een eigen verhaal vertellen. Het idee om die twaalf bedden, die verwijzen naar de vluchtelin­gen die Europa in willen, voor één nacht aan te vullen met vierhonder­d metgezelle­n, sprak Richter aan. “Het gaat de verkeerde kant uit met de wereld, dat was een van de beweegrede­nen om

Sleep te schrijven. Figuren als Trump maken het alleen maar erger. Daar wilde ik iets tegenover stellen.”

Dat dat gelukt is, bewees de enorme emotionele ontlading toen het optreden erop zat. Het applaus bleef maar aanhouden. “Om een idee te krijgen van de inspanning die Richter en zijn muzikanten geleverd hebben, zouden we eigenlijk acht uur moeten blijven klappen,” merkte fan Werner Potoms op. En hij had gelijk. Dit was met geen enkel ander optreden te vergelijke­n. Binnen de muren van de kathedraal kreeg je een idee van hoe een andere, tragere wereld eruit zou kunnen zien. Als atheïst ben ik nooit dichter bij een religieuze ervaring geweest.

 ?? FOTO'S SEBASTIAN STEVENIERS ?? De kathedraal vol veldbedden en slaapzakke­n, voor een slaapliedj­e van acht uur.
FOTO'S SEBASTIAN STEVENIERS De kathedraal vol veldbedden en slaapzakke­n, voor een slaapliedj­e van acht uur.
 ??  ?? Een emotioneel en minutenlan­g applaus om acht uur ’s morgens.
Een emotioneel en minutenlan­g applaus om acht uur ’s morgens.
 ??  ?? Liggen, zitten of staan; slapen of luisteren: alles mocht tijdens het concert.
Liggen, zitten of staan; slapen of luisteren: alles mocht tijdens het concert.
 ??  ?? Max Richter: “Ik beschouw het als een privilege om voor slapende mensen op te treden.”
Max Richter: “Ik beschouw het als een privilege om voor slapende mensen op te treden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium