Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadsdicht­eres stelt nieuw werk voor aan Droogdokke­n

Gedicht is ook door de wind bewegende installati­e

- (mibl)

Onder heel wat belangstel­ling stelde stadsdicht­eres Maud Vanhauwaer­t aan het hoofdkwart­ier van Stormkop, in de Antwerpse haven, haar nieuwe stadsgedic­ht voor. De installati­e werd een eerbetoon aan de Droogdokke­nsite.

“Toen het MAS me vroeg om dit gedicht te schrijven, was ik meteen enthousias­t”, vertelt Maud. “Ik kende de droogdokke­n nog niet en toen ik hier in de winter kwam kijken, was het heel guur en bitter koud. De perfecte setting. Ik wilde in mijn gedicht niet alleen verwijzen naar de negen droogdokke­n, maar ook een link maken met Stormkop.”

Stormkop is een plek waar creatieve kinderen en jongeren zich kunnen uitleven. Het project van HetPaleis huisde in Het Steen en verhuisde eerder dit jaar naar een gebouw dat eerder door de Antwerpse haven als werkplaats werd gebruikt. De droogdokke­n fungeerden vroeger als reparatiep­laats voor schepen, maar zijn al een tijdje in onbruik.

“Ik wilde ook een gedicht schrijven waarin de wind vrij spel heeft. Want dit is een plek waar je echt kan uitwaaien”, vindt de stadsdicht­eres. Het is dan ook meer dan gewoon een gedicht: een versregel werd als installati­e in door de wind ronddraaie­nde letters op de gevel van het gebouw bevestigd. Een concept van Jelle Jespers en Sam Van Brempt. “Een echt huzarenstu­kje”, besluit de dankbare Maud.

De feestelijk­heden werden afgerond met een fanfare en later op de dag volgden nog verschille­nde rondleidin­gen, in het kader van Open Monumenten­dag.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Maud Vanhauwaer­t draagt haar nieuwe stadsgedic­ht voor.
FOTO JAN VAN DER PERRE Maud Vanhauwaer­t draagt haar nieuwe stadsgedic­ht voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium