Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland is Belgie niet

Oranje kan qua kwaliteit en ervaring niet wedijveren met de wereldkamp­ioen

- MICHAËL VAN DAMME

Ondanks een verdienste­lijke prestatie verloor Nederland voor de vijfde opeenvolge­nde keer van Frankrijk (2-1), ditmaal in de Nations League. Oranje heeft niet de kwaliteit en ervaring om zijn voet naast de wereldkamp­ioen te zetten zoals de Rode Duivels dat wel deden op het WK. België hield een gevoel van frustratie over aan Frankrijk, Nederland een gevoel van machteloos­heid.

Onze Rode Duivels oefenen op 16 oktober tegen Nederland. Mocht er nog twijfel over bestaan: België is favoriet in die Derby der Lage Landen.

Oranje bouwt na twee gemiste tornooien op rij aan een nieuwe ploeg met bondscoach Ronald Koeman, die sinds februari aan het roer staat. Donderdag tegen Peru (2-1-zege) wuifden onze noorderbur­en Wesley Sneijder uit, bij de Rode Duivels zijn de vedetten van deze generatie nog niet aan hun pensioen toe. Oranje verwelkomd­e ook een vedette van de toekomst. Ajaxmidden­velder Frenkie de Jong maakte in de tweede helft tegen Peru zijn debuut, kruidde dat meteen met een assist en stond tegen de Fransen voor het eerst in de basis. Talent zat – Tottenham wilde nu al vijftig miljoen euro voor hem betalen – maar nog geen internatio­nale ervaring. Ook dat hebben de Rode Duivels achter zich.

Ongrijpbar­e Mbappé

Telkens de Fransen voor rust versnelden, kwamen de Nederlande­rs in de problemen. Op Mbappé kregen ze geen vat. Al in de eerste speelminuu­t moest Cillessen redding brengen op een schot van het Franse wonderkind. Na veertien minuten zette hij de 1-0 op het bord na zwak verdedigen met als dieptepunt een kopbal van Promes in de loop van Matuidi. De perfecte pre-assist, alleen aan de verkeerde kant. Één grote kans hadden de bezoekers in de eerste helft. Wijnaldum werd centraal goed vrijgespee­ld, maar hij miste zijn controle.

Het is een kwalijke gewoonte van de Nederlands­e nationale ploeg dat ze zich steeds in het hoekje laat zetten. In zes interlands onder Koeman kwam Oranje vijf keer achter. Tegen Peru ook al.

Maar net als afgelopen week was de tweede helft een pak beter. Frankrijk had een zware interland tegen Duitsland (0-0) in de benen en gaf na rust de indruk te gerust in het zaakje te zijn. Dat strafte Nederland af met een goede periode voorbij het uur. Na een knappe aanval vertaalde Ryan Babel die in de gelijkmake­r. Doelman Areola ging niet vrijuit.

Giroud scoort eens

De 1-1 haalde de Fransen uit hun lethargie en dan werd het kwaliteits­verschil weer duidelijk. Amper zeven minuten na de 1-1 had de thuisploeg alles weer op orde. Na een voorzet vanaf rechts door Mendy kwam Giroud knap voor Van Dijk en hij poeierde de 2-1 in één tijd voorbij Cillessen. Giroud, de spits die niet scoort, scoorde. Dertien wedstrijde­n voor club en land stond hij droog, zijn vorige goal dateerde van 28 mei tegen Ierland. Kort na de 2-1 mocht Club Bruggeaanv­oerder Ruud Vormer invallen. Nederland kon met opgeheven hoofd het Stade de France verlaten, het werd niet weggespeel­d en toonde zich na rust weerbaar. Maar het was vooral een prestatie op karakter, niet op flair zoals weleer. Laten we het zeggen, zolang het kan: Nederland is België niet.

 ?? FOTO VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN ?? Umtiti springt hoger dan Wijnaldum en De Ligt.
FOTO VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN Umtiti springt hoger dan Wijnaldum en De Ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium