Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Geen wereldampi­oen het doet nog steeds pijin"

Youri Tielemans heeft de smaak te pakken na bronzen medaille op WK

- BART LAGAE

Mocht iemand nog twijfelen, de wereldbeke­r heeft wel duidelijk gemaakt dat Youri Tielemans op weg is om het waar te maken als ‘the next big thing’ van het Belgische voetbal. De komende maanden al. Bij AS Monaco, waar ze de nog steeds maar 21-jarige middenveld­er ondanks zomerse interesse, niet wilden laten gaan. En waar hij zelfs een goed woordje deed voor die andere WK-revelatie, Nacer Chadli. Maar ook bij de nationale ploeg in afwezighei­d van Kevin De Bruyne, te beginnen morgen tegen IJsland.

“Ik heb op de wereldbeke­r goede prestaties neergezet, waardoor ik meer kansen zal krijgen als ik goed speel. Dat is de natuurlijk­e evolutie bij de Rode Duivels.” Youri Tielemans Rode Duivel

Heb je IJsland zien spelen tegen Zwitserlan­d?

“Het was niet op televisie. En we zaten op de bowling en dat was op dat moment toch belangrijk­er. (lacht) We hebben wel al getraind hoe we dinsdag willen spelen.”

Dat wordt toch een eitje? Wat vermag een ploeg die 6-0 verliest nu tegen de nummer drie van een WK?

“Ik denk niet dat die wedstrijd representa­tief is. Ze speelden op verplaatsi­ng. Voor eigen volk is het iets totaal anders en zullen ze een hechter blok vormen. De bondscoach herhaalt dagelijks dat IJsland een goeie groep is en voor elke bal zal vechten. Dat weten we.”

Jullie nemen die Nations League dus ernstig?

“Zeker. We beschouwen dat als een trofee die we kunnen winnen.”

Wat heb je met de vorige gedaan, die bronzen medaille van Rusland? Een plaatsje gegund tussen jouw oude judomedail­les?

“Neen, mijn medailles van vroeger liggen nog bij mijn pa. De bronzen medaille ligt gewoon in de kast.”

Heb jij jezelf verrast in Rusland?

“Toch wel. Niet zozeer hoe ik presteerde, maar ik had niet verwacht dat ik zoveel zou spelen.”

Voelde je de druk omdat de bondscoach jou verkoos boven Radja Nainggolan?

“Daar heb ik nooit aan gedacht. Je concentree­rt je gewoon op dat tornooi. Mijn eerste baltoets (tegen Tunesië, red.) was een assist. Dat heeft wel geholpen om erna nog te spelen. (lacht) Die eerste minuten op een WK, die zullen me altijd bijblijven. Er waren zoveel momenten die ik niet meer vergeet. Japan, Brazilië. Al dat volk op de Grote Markt. Als Brusselaar is dat heel bijzonder. Ik hoop dat ik het ooit nog eens mag meemaken. Als ik er nu over nadenk, zou ik die menigte niet durven toespreken, maar op dat moment ga je gewoon mee in de euforie. Het is alleen jammer van die corner tegen Frankrijk. Het had beter gekund. We hadden wereldkamp­ioen kunnen worden. We waren er zo dicht bij dat het nog steeds pijn doet.”

Zoveel dat ze jou bij Monaco de eerste dagen gespaard hebben?

“Niet echt. Van in het begin kreeg ik er steken over. Maar ik lach er zelf ook mee. Wat niet helpt: ik ben na het WK op vakantie gegaan naar… Frankrijk. Corsica meer bepaald. Maar daar bleek iedereen voor België te zijn.”

Met de selectie van jongens als Hans Vanaken en Birger Verstraete ben jij niet langer het groentje in de ploeg. Er wordt meer op jou gerekend, zeker nu Kevin De Bruyne geblesseer­d is.

“Dat hoop ik. Ik heb op de wereldbeke­r goede prestaties neergezet, waardoor ik meer kansen zal krijgen als ik goed speel. Dat is de natuurlijk­e evolutie bij de Rode Duivels. Dat komt vanzelf. Ik moet klaarstaan. Tegen Schotland ging het goed, vond ik. We controleer­den de bal en zonder bal zat ik er agressief op. Dat was wat de trainer gevraagd had van de middenveld­ers, zorgen dat Mousa en ik de tegenaanva­l afblokken. Ik ben redelijk tevreden dus.”

Dus je hoopt te spelen tegen IJsland.

“Altijd en overal wil ik tonen waartoe ik in staat ben.”

Ook bij Monaco was je tot nu toe al elke wedstrijd basisspele­r.

“Dat was vorig seizoen moeilijker.”

Je bent verlost van de concurrent­ie met Fabinho en João Moutinho, die beiden naar de Premier League zijn. Had je hun vertrek zien aankomen?

“Van João Moutinho had ik dat niet verwacht. Het vertrek van Fabinho was voorzien. Die had vorige zomer al een transfer gemist. Maar voor mij maakt het niet uit of ze nu weg zijn of niet. Ik probeer gewoon mijn plaats te winnen.” Achteraf bekeken had je dat eerste seizoen misschien nodig en ben je nu pas klaar om een volledig seizoen titularis te zijn?

“Ik voel me altijd klaar. Ik heb heel veel vertrouwen in mijn eigen kwaliteite­n, hé. Ik weet: op een volledig seizoen was ik wellicht nog beter geweest. Maar ik heb op mentaal vlak ook veel geleerd door op de bank te zitten en te moeten presteren als ik inviel. Dat is een goeie ervaring geweest.

(grijnst) Achteraf bekeken dan toch.” Omdat je voortduren­d onder druk werd gezet?

“Dat is het niet. Eens je op het veld staat, moet je gewoon tonen dat de trainer een fout heeft gemaakt en dat ik deel had moeten uitmaken van zijn plannen. Ik wist wel waarom ik niet speelde. We hebben er vaak lang over gepraat. Het is zijn manier om jonge spelers in een systeem te integreren. Dit seizoen zal hij hetzelfde doen met de nieuwe spelers. Dat is de leerschool, maar ik ben er wel sterker uitgekomen. Op alle vlakken. Mentaal, maar ook tactisch. Technisch ook, want het gaat er sneller aan toe en je moet het sneller zien. En fysiek uiteraard ook.”

Was er afgelopen zomer interesse van buiten Frankrijk?

“Dat zijn toch uw zaken niet? (lacht) Er was vraag naar mij, maar ik heb vrij snel duidelijk gemaakt dat ik bij Monaco wilde blijven. Toen ik terugkeerd­e, heb ik een gesprek gehad met de trainer, over mijn rol binnen de ploeg en wat hij van mij verwachtte. Hij was meteen heel duidelijk dat hij me wilde houden, want ik zou meer gaan spelen.”

Zo’n gesprek suggereert wel dat je niet tevreden was met jouw speelminut­en vorig seizoen.

“Zeker. Ik wil altijd spelen en met nog zo’n seizoen zou ik het moeilijk hebben gehad. Voor mijn evolutie, op mijn leeftijd, zou dat verre van ideaal geweest zijn. Ik heb speelminut­en nodig.”

En resultaten. Jullie pakten slechts 4 op 12.

“Er wordt weinig over gepraat, maar je voelt in de groep wel dat het al van moeten is. Het is zaak de nieuwe jongens zo snel mogelijk wegwijs te maken.”

Heb jij Nacer Chadli aangeraden om naar Monaco te komen?

“Neen, we hadden geen contact, maar onze vicevoorzi­tter had me vooraf aangesprok­en over Nacer, gezien zijn moeilijke situatie bij zijn club. Ik heb hem gezegd dat ze er absoluut voor moesten gaan. Hij was er pas drie dagen, maar ik ga hem wel helpen. Ik vind zijn komst heel tof. De Rode Duivels, dat is als een tweede familie. Iedereen kan zo goed met elkaar overweg dat het een plezier is om samen te zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium