Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Weert kiest voor Hermans en Meurisse

- (bvc, hc)

Vanmiddag om 14.00u maakt bondscoach Kevin De Weert zijn selectie bekend voor het WK in Innsbruck. Bij de acht renners zitten met Ben Hermans en Xandro Meurisse twee verrassing­en. Zij krijgen de voorkeur op Vueltarenn­ers Thomas De Gendt en Floris De Tier.

Thomas De Gendt reed nog nooit een WK bij de profs en daar komt ook dit jaar geen veranderin­g in. Bondscoach Kevin De Weert kiest voor vier kopmannen – Tim Wellens, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet en Dylan Teuns – met daarnaast Laurens De Plus, wegkapitei­n Serge Pauwels en twee jokers: Ben Hermans en Xandro Meurisse.

Vooral de selectie van Pauwels, Hermans en Meurisse is verrassend. De Weert had al in mei tegen Pauwels gezegd dat hij zonder ongelukken of een absolute vormdip zeker mocht zijn van een selectie. Hij wijkt daar niet van af, hoewel er rond de conditie van Pauwels best wel enkele vraagteken­s geplaatst kunnen worden. Sinds Pauwels op 24 juli in de Tour zijn elleboog brak, heeft hij geen enkele wedstrijd meer gereden. Vanaf woensdag rijdt de renner van Dimension Data de Ronde van Slovakije met de Belgische selectie. Hopelijk voor De Weert toont hij daar dat hij klaar is voor Innsbruck.

Pauwels is met zijn 34 jaar de nestor van de selectie. Hij krijgt de functie van wegkapitei­n. Bovendien wordt Pauwels volgend jaar ook ploegmaat van Greg Van Avermaet bij CCC en was hij er – net als De Plus en Wellens – bij in de gouden rush van Van Avermaet in Rio. Beiden kunnen het heel goed met elkaar vinden.

Ook Ben Hermans rijdt deze week mee in de Ronde van Slovakije als lid van de Belgische ploeg. Hij besloot daardoor de wedstrijde­n in Canada links te laten liggen. In tegenstell­ing tot Pauwels heeft Hermans sinds zijn eindzege in de Ronde van Oostenrijk in juli ook de Ronde van Utah en de Ronde van Duitsland in de benen. Voor Hermans is het zijn tweede WK-selectie, na Ponferrada in 2014. In 2016 was hij er wel bij op het EK in Plumelec. Hij zat toen in een kansrijke positie in een interessan­te kopgroep, maar De Weert besloot toen het gat op die vlucht dicht te rijden in functie van de sprint van Gilbert en Meersman, die pas als achtste en zeventiend­e eindigden achter Peter Sagan. De Weert heeft nog iets goed te maken bij Hermans.

Leukemans achterna

De verrassend­ste naam in de selectie is Xandro Meurisse. De 26-jarige WestVlamin­g van Wanty - Groupe Gobert eindigde gisteren nog negentiend­e in de Tour of Britain en won voordien de Druivenkoe­rs in Overijse. Maar zijn selectie dankt hij aan zijn sterk optreden op het EK in Glasgow. Hij werd daar niet alleen zesde, maar stelde zich ook volledig in dienst van het collectief. Dat laatste is een gegeven waar De Weert veel belang aan hecht.

Opvallend is dat met Hermans (Israel Cycling Academy) en Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) twee renners van pro-continenta­le ploegen worden geselectee­rd. De laatste Belgische renner van een procontine­ntale ploeg die een wegrit reed, was Bjorn Leukemans in 2010.

Nog opvallend is dat twee van de vier kopmannen, Tiesj Benoot en Tim Wellens, geen ploegmaat van Lotto Soudal meekrijgen. Wellens verklaarde eerder deze week dat hij graag één veranderin­g in de selectie had gezien en doelde daarmee wellicht op Thomas De Gendt. Zowel De Gendt, Floris De Tier, Dries Devenyns als Pieter Serry maken in de Vuelta een goede indruk bergop, maar worden door De Weert thuisgelat­en. Dat geldt ook voor Canadagang­ers Jan Bakelants en Oliver Naesen.

Voor de tijdrit zullen Europees kampioen Victor Campenaert­s en Laurens De Plus worden geselectee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium