Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Commentaar Onaanvaard­baar (maar tennis heeft het ook zelf gezocht)

- HANS JACOBS

Ja, er wordt wat afgeschold­en op tennisveld­en. De f.cks vliegen soms in het rond, vaak is de ref de

f.cking kop van Jut. En neen, Serena Williams is lang niet de enige die zich laat gaan. Nick Kyrgios bijvoorbee­ld spant de voorbije jaren de kroon bij de mannen. En John you cannot be serious McEnroe, die nu als commentato­r Kyrgios soms een veeg uit de pan geeft, was zelf a pain in the ass voor de man op de stoel.

Vanzelfspr­ekend verdeelt het gedrag van Williams de tenniswere­ld. Billie Jean King bijvoorbee­ld hekelt de dubbele standaard. “Als een vrouw emotioneel is, is ze hysterisch. Als een man hetzelfde doet, komt hij uit voor zijn mening en dat heeft geen gevolgen.”

Die stelling klopt alvast niet, en laten we wel wezen, het gedrag van Williams hoort niet thuis op een tennisveld en is in dat opzicht onaanvaard­baar.

Maar daar gaat het in essentie niet over. Tennis heeft het de voorbije jaren een beetje zichzelf aangedaan. Door bijvoorbee­ld refs die niet op dezelfde lijn staan – de ene volgt meer de letter van het reglement, de andere de geest van het reglement, de ene laat iets meer toe dan de andere – gaan tennissers/ sters meer aftasten.

Dan hebben sporten als bijvoorbee­ld rugby of hockey, waar respect voor de ref heilig is, hun zaakjes beter voor elkaar. Marginale sporten vergeleken met tennis, kleine garnalen qua mondiale uitstralin­g vergeleken met een superster als Williams? Misschien wel. Dan moet tennis misschien naar de Amerikaans­e NBA kijken, waar de ene naast de andere wereldster met minstens dezelfde bekendheid/uitstralin­g rondloopt als Williams. Daar zijn ze de voorbije jaren veel strenger als het aankomt op respect voor refs, tegenstand­ers, publiek… Trash talk

– dat is wat Williams deed – wordt hard aangepakt, met geldboetes en schorsinge­n. LeBron James, de NBAster, is geen doetje, maar zou hij van de ref “excuses eisen omdat hij een dief is”? No f.cking way.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium