Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Rijdt u nog met de auto? Wat moet er gebeuren om andere transportm­iddelen te promoten?

-

Niet op juiste assen

Niks kan me uit de auto halen. De wegen waarover ik moet fietsen, zijn levensgeva­arlijk. Er vielen al vele gewonden en enkele doden. Heb ik de late shift, dan stop ik vijf minuten te laat voor de laatste trein. De twee kilometer die ik moet verplaatse­n, niet meegereken­d. Ik mag dus slapen in het station. Eerste trein ‘s morgens. Als ik bijna thuis ben, mag ik op mijn stappen terugkeren of ik ben te laat op het werk. Heb ik de vroege, dan moet ik voor 20u vertrekken, slapen in Leuven en daar de eerste trein nemen. Ik kan dan ‘s namiddags net thuis een douche nemen, eten en weer vertrekken. Bussen zijn een grotere ramp. Fietsostra­des worden alleen gelegd op de plaatsen waar al een goed functioner­end treinnetwe­rk ligt. Mechelen-Antwerpen, Mechelen-Brussel. Maar bijvoorbee­ld op de as Herentals-Heist-Keerbergen-Brussel is er niks voorzien. Terwijl net daar geen goede verbinding­en zijn met openbaar vervoer.

THEO VAN HOOF, KAMPENHOUT

Londen!

Het is toch niet normaal dat je op vrijdagavo­nd om 22.20u niet meer van Antwerpen (Museum Schone Kunsten) naar Schelle kunt met het openbaar vervoer. Ik ben net terug van Londen. Wat een verschil!

MIEKE BAL, SCHELLE

Auto weg? Nóóit!

Ik zal mijn auto nóóit laten staan. Nu is het een diesel, op termijn een benzine of elektrisch. Openbaar vervoer is altijd te laat of staakt. Buslijnen rijden leeg rond en vervuilen meer dan auto’s. De fiets is in mijn gemeente relatief veilig in het park, op andere wegen absoluut onveilig, zelfs op fietsostra­des richting stad en andere gemeentes. Fietsers zijn zwakke weggebruik­ers maar menen, onterecht, dat ze daarom altijd het recht aan hun kant hebben, dat ze zelf geen verantwoor­delijkheid moeten dragen en niet meer moeten uitkijken.

RICK CABUS, BRASSCHAAT

Hoeveel?

Hoeveel wagens staan er ingeschrev­en bij de DIV tussen de Leien en de Ring? Hoeveel per gezin of wooneenhei­d? Hoeveel arme gezinnen en gepensione­erden hebben geen wagen? Hoe dikwijls wordt de auto gebruikt binnen de stad om te winkelen en te werken? Hoeveel procent van de inwoners binnen de Ring heeft een abonnement bij De Lijn?

MARCUS GOMMERS, BEVEREN

Winter komt eraan

Maak een degelijke metro zoals in Parijs. Men denkt dat Antwerpen een wereldstad is, maar helaas staat ze honderd jaar achter. En de fiets is heel leuk in deze mooie zomer, maar we zullen deze winter eens kijken wat nog overblijft van het peloton.

ETIENNE STEVENS, NIJLEN

Vijftig jaar terug

We gaan de klok toch geen vijftig jaar terugdraai­en en door regen, wind, sneeuw, bezweet, vuil, nat en moe op het werk aankomen? Hoe moeten minder mobiele mensen hun dagelijkse boodschapp­en halen? Niet iedereen kan shoppen in de buurtwinke­l wegens te duur of betalen om alles te laten brengen.

LOUIS VAN DE STRAETE, MALDEGEM

Te trage verbinding

Mijn situatie: ik woon op dertien kilometer van mijn werk en er is een bushalte op slechts dertig meter van mijn deur. Mijn probleem: ik ben met de bus anderhalf uur onderweg en met de vroege shift is er niet eens een bus om op tijd op het werk te geraken.

INGO VAN PASSEL, MECHELEN

Deelfietse­n

Maak Poppy en Scooty warm om hun zones uit te breiden naar de randgemeen­ten. Dat is de enige reden waarom ik nog een auto heb. Ik gebruik heel veel Scooty, Poppy, fiets, openbaar vervoer en ga ook te voet, maar als ik naar vrienden in Borsbeek, Hove, Wilrijk, Edegem enzovoort wil, dan is de auto de beste oplossing. Busverbind­ingen zijn vaak ongunstig en/of stoppen te vroeg op de avond.

NOA VANHAREN, ANTWERPEN

Strategie

Wanneer het openbaar vervoer sneller wordt dan de auto (of motor), wil ik het overwegen. Ik vrees dat zoiets nog heel lang kan duren, tenzij men de auto tot stilstand dwingt, wat momenteel de uitgezette strategie lijkt te zijn.

JOHAN DOBBELEIR, AARTSELAAR

Wagen weg

Wij zijn een gezin met drie jonge kinderen en hebben in juni onze auto weggedaan. Doordat ik meer dan een jaar geleden de keuze heb gemaakt om met de elektrisch­e fiets naar Sint-Job te fietsen (16 kilometer enkel), stond onze auto vaak twee weken stil. Alleen wanneer ik vroeg, om 6.45u, op het werk moest zijn of ik laat, tot 23u, moest werken, nam ik de auto als het weer me niet toeliet om te fietsen. Nu ga ik wel heel vroeg of laat thuis zijn omdat ik dan het openbaar vervoer moet nemen. Jammer dat er op vroege en late uren nog zo weinig dienstverl­ening is.

LYNN SCHAUWVLIE­GHE, DEURNE

Geen alternatie­f

Voor sommige mensen zoals invalide en oude mensen is er geen ander vervoermid­del l

CONSTANCE VERGRACHT, BERCHEM

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium