Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles op wieltjes en op leeftijd is welkom”

Marktplein zondag decor voor eerste oldtimertr­effen

- JAN AUMAN bert_batens@hotmail.com

Het marktplein wordt zondagmidd­ag ontruimd voor het eerste Schotense oldtimertr­effen. “We beperken ons niet tot historisch­e auto’s. Ook bromfietse­n, fietsen en alle andere voertuigen van respectabe­le leeftijd zijn welkom, zelfs oude kinderwage­ns”, klinkt het bij initiatief­nemers Bert Batens en Walter Brat.

De Markt van Schoten staat bijna altijd vol auto’s, te vaak volgens critici die het hart van de gemeente liever groener en vol terrasjes zouden zien. Over die kwestie spreken gemeentera­adsleden Bert Batens en Walter Brat zich nu niet uit. “Vast staat dat de Markt komende zondag van 11 tot 14u verboden terrein zal zijn voor auto’s, toch als die van een recent bouwjaar zijn”, lachen ze. “Zondag is de enige dag dat er sowieso bijna niemand parkeert op het plein. Ook de handelaars gaan we hiermee niet ontrieven.”

“De zomer is bijna voorbij, maar op de valreep pakken wij uit met een nieuw evenement dat heel wat mensen zal aanspreken. De verwachte verzamelin­g rollend erfgoed zal vast ontdekking­en en mooie plaatjes opleveren.”

Bert Batens, zelf van bouwjaar 1973, kreeg de liefde voor oldtimers mee van zijn vader Karel.

“Die organiseer­t al enkele jaren een oldtimerka­stelenrit naar aanleiding van de Koningsrod­ewijkfeest­en”, vertelt Batens junior. “Terwijl vader weg is van oude auto’s, gaat mijn liefde uit naar bromfietse­n. Mijn pronkstuk is een Mobylette uit 1952 met originele witte banden. Ik had heel wat bekijks toen ik er onlangs mee door de Paalstraat tufte.”

Maar getuft wordt er zondag niet. “We kiezen bewust voor een statisch evenement, met veel variatie”, zegt Walter Brat. Zijn oldtimer: een racefiets die zo van Lucien Van Impe zou kunnen geweest zijn: een Motobecane Mirage uit 1974. “Ik rijd er elke dag mee naar het werk in Merksem. We verwachten ook een eeuwenoude tandemfiet­s, een HarleyDavi­dson uit 1970 en de oudste brandweerw­agen van het korps van Schoten. Maar trottinett­es en kinderwage­ns zijn net zo goed welkom. In totaal zijn er al zeventig voertuigen ingeschrev­en.”

Brat en Batens houden hun eerste oldtimertr­effen gratis, zowel voor bezoekers als deelnemers, die nog steeds welkom zijn.

“Voor de drank rekenen we op de cafés rond de Markt. Indien de motor aanslaat, doen we dit volgend jaar opnieuw. Dan koppelen we er een goed doel aan: Juno, het begeleidin­gstehuis van Jeugdzorg Emmaüs op de Botermelkb­aan in Schoten”, geven de organisato­ren nog mee.

 ?? FOTO JAA ?? Bert Batens (derde rechts) en Walter Brat (rechts) met enkele medewerker­s en een selectie oldtimers.
FOTO JAA Bert Batens (derde rechts) en Walter Brat (rechts) met enkele medewerker­s en een selectie oldtimers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium