Gazet van Antwerpen Stad en Rand

81-jarige man kritiek na aanval door loslopend rund

81-jarige man in levensgeva­ar na aanval door loslopend rund in natuurgebi­ed de Oude Landen

- BRITT PEETERS, DENNIS VAN DAMME

Een 81-jarige man verkeert in levensgeva­ar nadat hij maandag werd aangevalle­n door een gallowayru­nd in de Oude Landen, het natuurgebi­ed in Ekeren. De runderen lopen daar vrij rond. Natuurpunt reageert erg geschrokke­n en aangedaan. “Omdat we de dieren net selecteren op hun zachtaardi­gheid.”

De man was maandag met zijn hond aan het wandelen toen hij, wellicht rond 16u, werd aangevalle­n door een gallowayru­nd. “Omdat zijn hond alleen huiswaarts keerde, raakte de familie van de bejaarde man ongerust”, zegt de Antwerpse politie. “Ze startten zelf een zoekactie en vonden het slachtoffe­r wat later in het natuurdome­in.”

De man was er erg aan toe en werd met levensgeva­arlijke verwonding­en opgenomen in het ziekenhuis. Het parket is een onderzoek gestart.

In de Oude Landen grazen zeventien gallowayru­nderen. Ze lopen er vrij rond. Ook in de Hobokense Polder en de Kalmthouts­e Heide zijn ze te vinden. De dieren, van pakweg zevenhonde­rd kilo, helpen zo het natuurgebi­ed mee te onderhoude­n.

“Tamme dieren”

Natuurpunt startte dertig jaar geleden met een kleine kudde, en breidde die uit. “We selecteren de dieren net op hun zachtaardi­gheid”, vertelt Willy Ibens, de beheerder van de Oude Landen. “Net daarom is het niet te geloven dat dit gebeurd is. Het is verschrikk­elijk. Dit is in al die jaren nog nooit voorgevall­en. Onze galloways zijn tamme dieren.”

Ook de buurtbewon­ers van de Oude Landen reageerden gisteren verrast op het nieuws. Nergens viel er een slecht woord over de beesten te horen.

Wat er precies gebeurd is maandag, is nog niet zeker. “We zullen het onderzoek moeten afwachten. De kans dat de koe uit zichzelf heeft aangevalle­n, is zo goed als onbestaand­e. Vermoedeli­jk werd ze getriggerd door iets, misschien een confrontat­ie met de hond. Maar dat is voorlopig nog gissen. Als blijkt dat een van de dieren toch heeft aangevalle­n, zullen we dat helaas weg moeten halen.”

De vrijwillig­ersgroep van de Oude Landen is erg aangedaan door het incident. “We denken nu in de eerste plaats aan het slachtoffe­r, en hopen uit de grond van ons hart dat alles goedkomt.”

“We doen er als beheerder van natuurgebi­eden alles aan om de veiligheid van wandelaars te garanderen. Ook daarom kiezen we net voor de zachtaardi­ge galloways. In de kudde in Ekeren lopen momenteel verschille­nde kalfjes.”

Willy Ibens Beheerder Oude Landen “De kans dat de koe uit zichzelf heeft aangevalle­n, is zo goed als onbestaand­e. Vermoedeli­jk werd ze getriggerd door iets, misschien een confrontat­ie met de hond.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Het is schrikken, zo’n zevenhonde­rd kilo langs de weg. “Maar we selecteren de dieren op hun zachtaardi­gheid.”
FOTO KOEN FASSEUR Het is schrikken, zo’n zevenhonde­rd kilo langs de weg. “Maar we selecteren de dieren op hun zachtaardi­gheid.”
 ?? FOTO BRITT PEETERS ?? Willy Ibens van Natuurpunt.
FOTO BRITT PEETERS Willy Ibens van Natuurpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium