Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Historisch landgoed Mussenburg te koop voor 2,4 miljoen euro

Historisch landgoed Mussenburg volgens makelaar “ideaal voor cohousing”

- FILIP SPOELDERS

Wie er altijd van heeft gedroomd om in een kasteel te wonen, krijgt nu zijn kans in de Antwerpse zuidrand. Het landgoed Mussenburg met het gelijknami­ge kasteel, langs de Mechelsest­eenweg in Edegem, staat te koop. Voor 2,4 miljoen euro kan u eigenaar worden van het domein.

In ruil voor dit bedrag krijgt de koper een domein van 2,2 hectare waarvan 650 vierkante meter bewoonbare oppervlakt­e is.

De verkoop, via Wellimmo, is in handen van Walter Wuyts. Als makelaar in historisch en architectu­raal vastgoed beet hij zich vast in de geschieden­is van het kasteel. Al wil hij geïnteress­eerden wel verwittige­n over de vorm van het gebouw. “Het is geen kasteel met torentjes en slotgracht. We moeten het meer omschrijve­n als een groot maison de plaisance zoals we die in de rand van Antwerpen kennen”, vertelt Walter.

Het gebouw beschikt over acht kamers en zeven slaapkamer­s. Volgens Walter Wuyts is het gebouw in goede staat bewaard maar zijn alle technieken verouderd en aan vervanging toe. De funderinge­n van de originele orangerie, paarden- en koetsensta­lling zijn nog aanwezig en kun- nen weer heropgebou­wd worden na overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed, aangezien het om een beschermd monument gaat. “Ook de tuin is altijd gekoesterd geweest door de bewoners. Men heeft er de natuur de kans gegeven om mooi te groeien.”

Vijftiende eeuw

Sinds de vijftiende eeuw is het domein al bebouwd en bewoond. In het midden van de zestiende eeuw werd het gebouw verwoest maar later opnieuw opgetrokke­n. “Het domein is nu zo’n 160 jaar in eigendom geweest van dezelfde familie, maar de twee zonen van de huidige eigenaar wonen in het buitenland en zijn niet meteen van plan terug te keren. Vandaar de verkoop. Ik hoop dat de nieuwe eigenaar het gebouw begrijpt en een liefhebber van de natuur is”, stelt Walter.

De voorouders van de huidige eigenaar, de familie Gevers, verwierven het geheel in 1867. De familie had zich opgewerkt, onder meer dankzij de suikerhand­el. Mussenburg werd ook de gezinswoni­ng van schrijfste­r Marie Gevers, die bevriend was met schrijver Emile Verhaeren. “Veel Edegemnare­n hadden, vooral vroeger, wel een band met Mussenburg. Marie nodigde geregeld haar dorpsgenot­en uit op het domein.”

Steinersch­olen

Ook haar zoon Paul Willems was cultureel erg actief als de voormalige directeur van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en als stichter van het festival Europalia.

“Een unieke geschieden­is”, klinkt het, “die afstraalt op het gebouw. Emile Gevers was ook de stichter van de Belgische steinersch­olen. Ook die geschieden­is zit in het gebouw.”

Volgens Walter Wuyts hebben het kasteel en het domein vele mogelijkhe­den. “Het is ideaal voor mensen die een project voor cohousing willen uitbouwen. Ook de combinatie van wonen en kantoor is een optie. Door de ruimte is het erg aantrekkel­ijk om bij verbouwing­en verschille­nde vormen van alternatie­ve energie, zoals warmtepomp­en, te plaatsen. De ligging tenslotte, is ook perfect, tussen Brussel en Antwerpen.”

Walter Wuyts

Makelaar

“Het is geen kasteel met torentjes en slotgracht.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, RR ?? Het kasteel, met 650 vierkante meter bewoonbare oppervlakt­e, telt acht kamers en zeven slaapkamer­s.
FOTO'S DIRK KERSTENS, RR Het kasteel, met 650 vierkante meter bewoonbare oppervlakt­e, telt acht kamers en zeven slaapkamer­s.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium