Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tanja Dexters maakt droom waar met café op Groenplaat­s

Voormalige Miss België Tanja Dexters opent op 21 september Flamingo’s Bar in hartje van stad

- PATRICK VAN DE PERRE

“Ik droom al lang van een eigen zaak en heb altijd geweten dat die in Antwerpen zou openen. Dat de Flamingo’s Bar uitgereken­d op de Groenplaat­s, in het hart van de stad, komt te liggen, is fantastisc­h”, zegt Tanja Dexters.

Tanja Dexters

Miss België 1998

“Een flamingo kan op één been door het leven. Wel, ik ook.”

In het Karbonkelh­uis, een historisch pand uit 1520 op de Groenplaat­s, lijken boze geesten te wonen. De cafés die er de afgelopen jaren openden, zijn vrij snel weer gesloten. Vraag maar aan Rode Duivel Vincent Kompany, die er korte tijd een sportcafé uitbaatte.

Het schrikt Tanja Dexters niet af. De bekende Vlaming, in 1998 werd ze Miss België en een veelbespro­ken mediafiguu­r, met razend drukke agenda opent er op 21 september de Flamingo’s Bar. Het behangpapi­er is al gekozen: een design van exotische planten en … flamingo’s. “Een flamingo kan op één been door het leven. Wel, ik ook”, zegt ze.

Flamingo’s Bar wordt een plek waar mensen een cocktail kunnen drinken, en iets kunnen eten. “Al is dat niet het enige wat we aanbieden. Ook wie van bier en wijn houdt, kan hier terecht”, zegt Dexters.

De bar annex brasserie moet een publiek trekken dat overdag iets wil eten of drinken. “Of mensen die ’s avonds hetzelfde willen doen voor ze op stap gaan. Want wie wil, kan hier blijven hangen. Desnoods de hele dag en avond”, legt Tanja Dexters uit.

Hard Rock Café en Hilton Hotel

Dat de Flamingo’s Bar op de Groenplaat­s komt, maakt Tanja Dexters blij. “Het plein ligt in het centrum van de stad en trekt zowel toeristen als Antwerpena­ars. Het plein is op loopafstan­d van andere leuke plekken en er is openbaar vervoer bij de deur. Ik ben dus heel blij dat ik de kans heb gekregen om hier een zaak te openen.”

Over de Groenplaat­s is de exMiss België die afkomstig is uit Mol, lovend. “Als er al een mindere periode is geweest, is die nu wel achter de rug. Ik ben laatst gaan eten in het hamburgerr­estaurant op het plein en mijn dochter en ik waren zeer tevreden. Mijn zaak ligt tussen het Hard Rock Café en het Hilton Hotel. En aan de overkant is een Starbucks. Samen met de cafés die er al langer zijn, zorgt dat voor een leuke mix waar iedereen zich in kan vinden.”

Nostalgie en dagjesmens­en

Dat de Groenplaat­s nog steeds een pleisterpl­aats is voor mensen van allerlei pluimage wordt beaamd door de andere caféhouder­s. “Er is hier altijd beweging. ’s morgens komen Antwerpena­ren hier koffiedrin­ken en hun krantje lezen. Na twaalf uur zijn het vooral toeristen en dagjesmens­en die op ons terras zitten”, zegt Marijn. Hij baat sinds een jaar café De Post en het aanpalende café De Zon uit.

Debbie van café De Stoop beaamt dit. “Het publiek is hier zeer divers en alles is zeer gemoedelij­k. Ik heb vroeger in bruine cafés gewerkt en dat was wel andere koek.”

De cafés van Marijn en Debbie hebben elk een lange geschieden­is op de Groenplaat­s. Café De Post heette vroeger Le Repos de

Congolais.

Het moet een café geweest zijn waar mensen die in de koloniën werkten, samenkwame­n. “Dat is natuurlijk al heel lang geleden, maar er zijn nog steeds klanten die vertellen dat ze hier vroeger met hun grootouder­s zijn geweest.”

Debbie herkent de situatie. “We krijgen hier jonge mensen als klanten, maar ook oudere Antwerpena­ars. Mensen die hun eigen verhaal kunnen vertellen over de Groenplaat­s.”

 ??  ??
 ??  ?? Tanja Dexters toont het nieuwe behang van haar Flamingo’s Bar. De brasserie opent op 21 september in het historisch­e Karbonkelh­uis op de Groenplaat­s.
Tanja Dexters toont het nieuwe behang van haar Flamingo’s Bar. De brasserie opent op 21 september in het historisch­e Karbonkelh­uis op de Groenplaat­s.
 ??  ?? Marijn van café De Post en café De Zon. “’s Ochtends komen Antwerpena­ren koffiedrin­ken. ’s Middags zien we de toeristen.”
Marijn van café De Post en café De Zon. “’s Ochtends komen Antwerpena­ren koffiedrin­ken. ’s Middags zien we de toeristen.”
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, WALTER SAENEN ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, WALTER SAENEN
 ??  ?? Debbie van café De Stoop. “Het publiek dat hier komt, is gemoedelij­k.”
Debbie van café De Stoop. “Het publiek dat hier komt, is gemoedelij­k.”
 ??  ??
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium