Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode Duivels opnieuw op 1

België wint eerste Nations League-match met 0-3 van IJsland

- Van onze redacteur in Reykjavik Ludo Vandewalle (lvdw)

Het gaat tussen Zwitserlan­d en België voor winst in groep 2 van de Divisie A in de Nations League. Romelu Lukaku maakte IJsland af en de eilandbewo­ners zijn nu al zo goed als uitgeschak­eld. Eden Hazard flitste ook weer. Het is uitkijken naar vrijdag 12 oktober als de Duivels tegen Zwitserlan­d spelen. Dan wat meer tegenstand?

Onze analyse begint met Romelu Lukaku, alweer. Hoe sterk Eden Hazard ook weer was, de spits verdient als eerste deze speciale vermelding. De spits was betrokken bij de drie doelpunten. Bij de eerste werd hij door Ingason weggetrokk­en, waarna Hazard uit een strafschop kon scoren. Bij de 0-2 was hij bij de pinken om de door Halldorsso­n slecht weggewerkt­e kopbal van Kompany keurig en klaarkijke­nd over de lijn te werken. Alweer een goal. In de slotfase prikte hij er op voorzet van Mertens nog eentje binnen.

Nog eens de cijfers? 43 goals in 77 interlands. 26 goals in 26 wedstrijde­n onder de huidige bondscoach. Met zo’n spits kan je naar de oorlog. Met zijn goals zet hij iedereen in de schaduw. Over de 27 doelpunten die Eden Hazard maakte en daardoor intussen bijna tweede is op de schuttersl­ijst aller tijden bij de Duivels praat niemand. Ook een prestatie hoor.

Die Eden Hazard nam ook weer de leidersrol op zich. Niet door weidse gebaren of goed zichtbare gesticulat­ies maar door het spel naar zich toe trekken. Niet zoals in de eerste helft in Schotland door (te) diep op het middenveld terug te vallen, maar door zijn acties te maken waar het hoort: dicht bij het strafschop­gebied van de tegenstand­er. Heerlijk om naar te kijken.

Het ging allemaal heel makkelijk voor de Duivels in het frisse Reykjavik. Dries Mertens speelde ook een sterke wedstrijd en Thibaut Courtois stond pal op elke poging van de IJslanders. Voor het overige waren de prestaties gewoontjes. Meer was ook niet nodig. Zelfs niet als Yannick Carrasco op de linkerkant zijn tegenstand­er veel te lang niet voorbij kwam. Anders dan Axel Witsel het voorbije anderhalf jaar lijkt de eens zo flukse en snelle technicus wel te lijden onder zijn verhuis naar

China. Ook zijn WK was matig. Nonchalanc­e

Nonchalanc­e. Het is het enige wat de Rode Duivels er tegen tegenstand­ers van het niveau van IJsland kan van weerhouden om te zegevieren. Roberto Martinez blaast elke tegenstand­er, hoe zwak ook, op tot wereldteam­s. Dat is om die nonchalanc­e tegen te gaan. De bondscoach slaagt niet altijd in zijn opzet. De Duivels begonnen gisteren bijzonder slordig aan de wedstrijd. Vertonghen, Kompany, Carrasco... gaven maar al te makkelijk ruimte aan de IJslanders die uit pure

onmacht niet altijd wisten wat ze ermee moesten aanvangen. In die verwarrend­e beginfase was er voor de Belgen geen schade te noteren maar tegen een sterkere ploeg had dit slechter kunnen aflopen.

Halverwege de tweede helft was er ook even dat dipje maar de IJslanders waren te onbeholpen om hun eerste thuisneder­laag in een officiële wedstrijd in meer dan vijf jaar te vermijden. Die prestatie mogen de Rode Duivels toch ook op hun lijstje bijschrijv­en.

Zwak IJsland

De IJslanders dan. Ze waren nauwelijks beter dan de Schotten vrijdag. Dit team is over zijn hoogtepunt heen. Ze kunnen de defensieve opdrachten niet meer uitvoeren, komen kracht te kort en de tegenaanva­l komt er al helemaal niet meer uit. Wat hen tot die verrassend­e ploeg op het EK en in de WK-voorronde maakte, is helemaal verdwenen. Het team heeft de weg naar beneden ingezet. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 28 jaar en de jongste spelers in de selectie zijn 23 jaar: de twee invallersd­oelmannen. Koesteren, die momenten uit het recente verleden. Het doelloos wegtrappen van de bal is weer een gewoonte geworden en de goede verdedigen­de organisati­e is zoek. Het publiek is nog superentho­usiast, gooide er enkele ‘Huh’-kreten uit maar zonder resultaat.

De Belgen zitten nog volop in hun hoogconjun­ctuur. Het zou moeten leiden tot de groepswins­t in de Nations League. Zwitserlan­d is een pak sterker dan IJsland maar de manier waarop de Duivels zich nu freewheele­nd, zelfs zonder Kevin De Bruyne, door het internatio­nale voetballan­dschap bewegen geeft op zijn zachtst gezegd vertrouwen met het oog op een mooie voortzetti­ng van deze Nations League.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een feestje rond Romelu Lukaku. De spits scoorde tweemaal en lokte de strafschop uit die naar de derde treffer leidde.
FOTO PHOTO NEWS Een feestje rond Romelu Lukaku. De spits scoorde tweemaal en lokte de strafschop uit die naar de derde treffer leidde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium