Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kloof tussen rijk en arm blijft gigantisch

Ondanks 321 miljoen euro die Vlaamse scholen er elk jaar voor krijgen

-

De kloof tussen kansrijke en kansarme kinderen op school blijft enorm groot. Dat blijkt uit de conclusies van het OESO-rapport over het Vlaamse onderwijs. “Er is in tien jaar tijd amper vooruitgan­g geboekt”, zegt Dirk Van Damme van de OESO. Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt zich zorgen. “Maar onder meer de nakende moderniser­ing van het secundair en de hervorming van de lerarenopl­eiding zullen al soelaas brengen.”

Een nieuw OESO-rapport komt met een lastige conclusie voor het Vlaamse onderwijs: ondanks alle inspanning­en om kwetsbare kinderen vooruit te helpen op school, blijft de kloof met kansrijke jongeren gigantisch. “Op tien jaar tijd is de impact van de sociale achtergron­d amper veranderd.”

Vlaamse kinderen met een moeder zonder diploma hoger onderwijs hebben 80% kans om naar het technisch of beroepsond­erwijs te gaan. De kans dat ze zelf in het hoger onderwijs belanden, is met andere woorden gering.

En ook: Belgische jongeren die in het buitenland zijn geboren, hebben 24% kans om zonder job te zitten en geen opleiding te volgen. Dat is dubbel zoveel als autochtone jongeren (11%) en een stuk meer dan het OESO-gemiddelde (18%).

Het zijn maar enkele voorbeelde­n uit het nieuwe OESO-rapport Education at a Glance die aantonen dat Vlaanderen er onvoldoend­e in slaagt om kwetsbare jongeren – vaak met een migratieac­htergrond – hoger te doen klimmen op de sociale ladder. Ondanks de 321 miljoen euro die scholen daar jaarlijks voor krijgen in de vorm van extra leerkracht­en en werkingsmi­ddelen. “Er is op tien jaar tijd amper vooruitgan­g geboekt”, zegt Dirk Van Damme van de OESO.

Een ongemakkel­ijke conclusie, maar die betekent niet dat ons gelijkekan­senbeleid volledig heeft gefaald. Wellicht zou de situatie zónder dat geld nog dramatisch­er zijn geweest. “Het is cruciaal om bepaalde dingen te compensere­n”, zegt onderwijss­ociologe Mieke Van Houtte (UGent). “Stel dat een kind onvoldoend­e Nederlands mee krijgt thuis. Dan is het belangrijk dat we die leerling op school vooruit helpen voor taal.”

Volgens Van Damme hebben we nood aan nieuwe ideeën en instrument­en. Zelf pleit hij voor een overheidse­xamen voor alle leerlingen zodat we kunnen optreden tegen scholen met een ondermaats­e kwaliteit, vaak scholen waar kansarme kinderen samenzitte­n.

Ervaren leerkracht­en

Andere experts denken aan leerkracht­en die speciaal zijn opgeleid om met kansarmoed­e om te gaan en extra betaald worden om in concentrat­iescholen het verschil te maken. “Je ziet nu dat de minder ervaren en gekwalific­eerde leerkracht­en in de kansarme scholen terechtkom­en”, zegt professor Onderwijs en Samenlevin­g Ides Nicaise (KU Leuven).

Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt zich zorgen, maar ze zegt dat onder meer de nakende moderniser­ing van het secundair en de hervorming van de lerarenopl­eiding al soelaas zullen brengen. “We moeten in de toekomst wel kijken hoe het komt dat sommige scholen met kwetsbare leerlingen het beter doen dan andere”, zegt ze. “We moeten de juiste instrument­en vinden om die kinderen voldoende uit te dagen en hen naar een hoger niveau te tillen.”

Hilde Crevits Vlaams minister van Onderwijs (CD&V) “We moeten in de toekomst kijken hoe het komt dat sommige scholen met kwetsbare leerlingen het beter doen dan andere.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium