Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adil El Arbi geeft les aan Sint-Niklase jongeren voor Eén

Regisseur Adil El Arbi staat vanavond voor ‘De Klas’ in Sint-Niklase school Da Vinci

- TOM DE LEUR

“Welkom, patsers”. Met die woorden begint vanavond de les van meester Adil El Arbi (30) in De Klas op Eén. De regisseur van films Image, Black en Patser put voor de les in Da Vinci in Sint-Niklaas vooroordel­en en imago uit eigen ervaring. “Verschille­nde mensen met verschille­nde culturen en achtergron­den bij elkaar maken de les interessan­ter.”

Het is moeilijk te geloven, maar de übercoole Adil El Arbi was op de middelbare school een nerd met een bril in de richting Latijnwisk­unde. Inzake discrimina­tie en vooroordel­en is de filmmaker een bevoorrech­te getuige. “Ik merk dat scholen, vooral in de steden, veel gemengder zijn dan vroeger”, zegt hij. “Toen ik opgroeide, had je blanke scholen en multicultu­rele scholen. Het was een interessan­te ervaring om als enige Marokkaan in een blanke school te zitten, maar het is gezonder voor tieners om in een gevarieerd­e klas te zitten die de maatschapp­ij weerspiege­lt. Verschille­nde mensen met verschille­nde culturen en achtergron­den bij elkaar maken de les interessan­ter. Hoewel de jongeren verschille­nd zijn met andere achtergron­den en andere meningen, hebben ze allemaal hetzelfde doel voor ogen.”

Dag voorbijgev­logen

Adil El Arbi stond al eerder voor een klas tieners met lezingen over zijn films Black en Image. “Dat was altijd een leuke ervaring. Toch heb ik even getwijfeld omdat ik ditmaal écht les moest geven. Maar de jongeren waren heel enthousias­t en de dag is voorbijgev­logen. Ze hadden zo veel interessan­te dingen te zeggen. Uiteindeli­jk zouden we een hele week lang over dit thema kunnen praten. Het grappigst was misschien wel het moment waarop de leerlingen eigenschap­pen bij mij moesten plaatsen en mij heel fout bleken in te schatten”, lacht de regisseur, die ondertusse­n alweer in Hollywood vertoeft.

Adil El Arbi Regisseur “De jongeren waren heel enthousias­t en hadden zo veel interessan­te dingen te zeggen over discrimina­tie. We hadden een hele week lang over dit thema kunnen praten.”

 ??  ??
 ?? FOTO VRT ?? Adil El Arbi voor ‘De Klas’ in Sint-Niklaas. “Scholen zijn vandaag veel gemengder dan vroeger.”
FOTO VRT Adil El Arbi voor ‘De Klas’ in Sint-Niklaas. “Scholen zijn vandaag veel gemengder dan vroeger.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium