Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was maar om te lachen”

Yannick Dhondt stapt op bij Jong N-VA in Zwijndrech­t vanwege racistisch­e berichten op sociale media

- REBECCA VAN REMOORTERE

Yannick Dhondt (23) uit Beveren heeft ontslag genomen als secretaris bij Jong N-VA Zwijndrech­t en Burcht. Maandag kwamen aanstootge­vende reacties van hem op sociale media naar boven. Dhondt plaatste een reactie op een satirische Facebookpa­gina met racistisch­e grappen en postte “Hitler deed niets verkeerd” op een pagina van Comac, de jongerenbe­weging van PVDA. Hij was ook lid van de omstreden studenteng­roep Schild & Vrienden.

“Het is totaal niet mijn bedoeling geweest om onrespectv­ol om te gaan met een bepaalde groep mensen. De reactie op die pagina was om te lachen, maar ik zie mijn eigen fout nu wel in. Moest ik hiermee mensen gekwetst hebben, mijn excuses daarvoor.” Met die woorden reageerde Yannick Dhondt dinsdag op Facebook na zijn ontslag als lid en secretaris bij Jong N-VA in Zwijndrech­t.

Daarmee verwees de man naar zijn bericht op de satirische Facebookpa­gina ‘Vlaams Belang Mexico’. In die groep werd “Ik haat

knikkers” gepost, voorgegaan door: “Vlaams Belang Mexico voelt zich racistisch”. Dhondt reageerde daarop met de grap “Nate

Higgers”. Ongeveer een jaar geleden plaatste het ex-lid van Jong N-VA ook nog “Hitler did nothing

wrong” (vertaald: “Hitler deed niets verkeerd”) als reactie op een Facebookpo­st van Comac.

Dhondt was tot voor kort ook lid van de omstreden organisati­e Schild & Vrienden, maar wil zich daarvan distantiër­en na de ophefmaken­de Pano-reportage over de vereniging.

Meteen ontslag aangeboden

De twee berichten van Dhondt op sociale media waren professor virologie Marc Van Ranst opgevallen

(zie ook stuk onderaan). Hij was diegene die ze naar buiten bracht via Twitter. Van Ranst benadrukte ook de link met Schild & Vrienden.

“Na het zien van die tweets heb ik zelf een gesprek gehad met de lokale afdeling van N-VA”, zegt Dhondt in een reactie aan uw krant. “Ik heb daar uitgelegd wat er gebeurd is en heb mijn ontslag aangeboden. Dat werd meteen aanvaard. De reacties waren allebei absoluut niet gemeend. Ik heb ze geschreven om te lachen en heb er verder niet bij nagedacht. Ze waren zeker niet racistisch bedoeld. De reactie over Hitler was ook eerder al verwijderd. Ik weet niet hoe die nu terug is bovengekom­en.”

“Ik heb geleerd dat ik beter moet uitkijken met wat ik online zet”, vertelt Dhondt. “Ik begrijp nu dat mensen niet tegen die grappen kunnen. En de Pano-reportage heeft nog extra olie bij op het vuur gegooid voor dit gevoelige thema.”

Over zijn lidmaatsch­ap bij Schild & Vrienden is Dhondt niet helemaal duidelijk. Eerst zegt hij dat hij geen lid was, daarna klinkt het dat hij bij de laagste rang van de beweging hoorde. “Ik postte wel eens artikels in de Facebookgr­oep. Van de racistisch­e uitspraken die op de reportage gepasseerd zijn, wist ik niets.”

Yannick Dhondt was ook beheerder van de Facebookgr­oep ‘Ge zijt van Zwijndrech­t of Burcht als ge zonder censuur …’ waarin nieuws en weetjes over de gemeente worden gedeeld. De twintiger heeft daar nu ook een punt achter gezet. “Er zouden te veel reacties komen op mijn beheerders­chap. Ik stop er beter mee om verder gezever te vermijden.”

Bert Verbraeken, de lokale voorzitter van N-VA in Zwijndrech­t, zegt dat hij niets wist van de berichten van Dhondt. “Die zijn tot bij ons geraakt nadat Marc Van Ranst ze gedeeld had. Daarna hebben we meteen met Jong N-VA besloten om samen te zitten met Yannick en hem te ontslaan uit de partij, maar hij was ons voor door bij het begin van het gesprek meteen zelf zijn ontslag aan te bieden. Wij wisten niet dat Yannick zo’n taal gebruikt had en we staan als partij niet achter zijn uitspraken. Met het zicht op de gemeentera­adsverkiez­ingen hopen we dat politiek nog steeds over inhoud kan gaan en dat de andere partijen zich niet focussen op persoonlij­ke aanvallen.”

Knikker

Op de Facebookpa­gina ‘Vlaams Belang Mexico’ is het bericht van Dhondt ondertusse­n ook verwijderd. De pagina is volgens een van de beheerders bedoeld als “een satirische pagina met plaats voor humor”.

De pagina nodigt de oprichter van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove bijvoorbee­ld uit om als beheerder te komen werken, of er worden woordspeli­ngen gemaakt met ‘knikker’ (omdat dat lijkt op het woord nigger).

Procedure bij Facebook

“Onze pagina is als grap bedoeld. Dat die grappen mensen kwetsen, kan goed zijn, en dat moet kunnen. Wij raden aan om alles met een grote korrel zout te nemen”, zegt de beheerder uit het Antwerpse, die anoniem wil blijven.

partij Vlaams Belang heeft naar eigen zeggen niets te maken met de Facebookpa­gina ‘Vlaams Belang Mexico’. “Wij wisten tot deze week niets af van deze pagina of van wie ze beheert. Naar aanleiding van de zaak van de Jong N-VA’er in Zwijndrech­t hebben we de pagina leren kennen. We zijn vandaag een procedure begonnen bij Facebook om de pagina offline te laten halen. Dat zou deze week nog moeten gebeuren”, zegt Bart Claes, verantwoor­delijke voor sociale media bij Vlaams Belang.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium