Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sonja was toch zo’n goede vrouw”

Sonja Mertens lang niet het enige slachtoffe­r van vrouwenmol­esteerder Danny S., die nu wel spijt betuigt

-

Danny S., de Herentalse­naar die wegens de moord op zijn vriendin Sonja Mertens in de cel zit, zegt dat hij niet meer weet wat er in de badkamer van hun huis met Sonja is gebeurd. En dat hij spijt heeft: “Het was zo’n goede vrouw.” Nochtans heeft hij haar volgens vriendinne­n van Sonja wekenlang verrot geslagen en opgesloten in de kelder wanneer hij op stap was. Hij sleept een lange geschieden­is van extreem geweld tegen vrouwen achter zich aan.

Sonja Mertens (56) werd op woensdagav­ond doodgeslag­en in de badkamer van haar huisje in de Nijverheid­sstraat in Herentals. Haar lichaam was door haar partner van boven tot onder zwaar toegetakel­d. Danny S. (48) reed daarop naar zijn zus en zei dat Sonja dood was. De zus verwittigd­e de politie en ging met haar broer mee naar de plaats van de misdaad, waar ze het lijk aantrof.

Als getuige én slachtoffe­r werd ze – helemaal onderstebo­ven – daarna door de dienst slachtoffe­rhulp van de politie Neteland ondervraag­d. Danny S. was er ondertusse­n vandoor. De politie trof hem later aan in een verlaten chalet.

Ondertusse­n is het lichaam van het slachtoffe­r nog altijd niet vrijgegeve­n, meldt het parket. Dat komt omdat de uiteindeli­jke doodsoorza­ak nog altijd niet vaststaat.

Ruzie

Advocate Karolien Van De Moer trad gisteren voor de raadkamer op namens Danny S.: “Mijn cliënt heeft zijn spijt betuigd. Sonja was toch zo’n goede vrouw”, zei hij.

Wat er precies in de badkamer is gebeurd, zegt Danny S. zich niet meer te herinneren. “Hij heeft nog weet van een ruzie, maar zegt hij dat hij dan een black-out heeft gehad”, aldus Van de Moer. “Toen hij weer bij zinnen kwam, was Sonja dood.” Danny S. zou nog geprobeerd hebben haar te reanimeren.

De ruzie zou zijn gegaan over het vermoeden van Danny dat Sonja een ‘date’ had gehad.

Danny S. was ziekelijk jaloers, dat vertelt iedere vrouw die met hem in contact kwam. Allemaal kregen ze ook slaag van de man, of werden ze geterroris­eerd tot het leven haast ondraaglij­k werd. Een van die vrouwen, een Duitse, zou zelfmoord hebben gepleegd, zo beweren vrienden van Sonja.

Ook Sabine werd door hem afgetuigd. “Ooit heeft Danny S. mij zwaar gestalkt en ermee gedreigd mij te vermoorden. Hij heeft mij het ziekenhuis in geslagen”, zegt Sabine, die over haar relatie (in 2013) met de geweldenaa­r wil getuigen.

Haar verhaal heeft grote parallelle­n met wat Sonja de afgelopen maanden is overkomen. “Voor die feiten is hij ook veroordeel­d, hij is dus niet aan zijn proefstuk toe”, benadrukt Sabi- ne. “Ik vind het verschrikk­elijk dat Sonja het uiteindeli­jk met haar leven moest bekopen, maar verschiet er helaas niet van dat dit gebeurd is. Zijn stoppen slaan geregeld door. De politie heeft mij destijds ook geen moer geholpen. Ze zeiden dat ze niets konden doen, tot hij mij had geslagen. Maar er waren getuigen. Toen móést de politie wel ingrijpen. Ik ben maandenlan­g door deze kerel geterroris­eerd geweest.”

“Gratis seks”

“Hij stal mijn laptop, nam mijn gsm af en mijn kleding vernietigd­e hij”, getuigt Sabine. “Ik werd opgesloten door hem en uiteindeli­jk ben ik via het raam gevlucht. Aan mijn woonst op een appartemen­t aan het Herentalse station is hij nog ettelijke keren geweest, ‘s nachts en ’s morgens vroeg om mij op stang te jagen. Hij drong ook de hal binnen van mijn appartemen­t en had er met grote letters op mijn deur ‘gratis seks’ geschreven, met mijn telefoonnu­mmer erbij. Ik werd een last genoemd door de buren. Ik kreeg het allemaal op mijn dak. Mentaal ben ik er in die periode helemaal onderdoor gegaan. Nu dit gebeurd is, speelt die hele film zich terug voor mijn ogen af. Die man had al heel lang in de gevangenis moeten zitten.”

Meewerken

Bij de politie Neteland voelen ze zich niet aangesprok­en. “Intrafamil­iaal geweld ligt meestal moeilijk”, zegt woordvoerd­er Dirk Van Peer. “Vaak leggen de betrokkene­n tegenstrij­dige verklaring­en af en het komt er natuurlijk ook op aan om genoeg verklaring­en van het slachtoffe­r te hebben en genoeg tussenkoms­ten van de politie. Als er ernstige slagen worden toegebrach­t én het slachtoffe­r werkt mee – wat vaak niet het geval – is, dan verwittige­n wij het parket en arresteren de dader, zeker als er getuigen zijn. Maar als het slachtoffe­r, uit angst, niet meewerkt, wordt het zeer moeilijk.”

Sabine Vorig slachtoffe­r van Danny S. “Ik ben maandenlan­g door deze kerel geterroris­eerd geweest. Hij stal mijn laptop, nam mijn gsm af en mijn kleding vernietigd­e hij. Ik werd opgesloten door hem en uiteindeli­jk ben ik via het raam gevlucht.”

 ?? FOTO GVG ?? Danny S. bij zijn voorleidin­g voor de raadkamer, gisteren in Turnhout.
FOTO GVG Danny S. bij zijn voorleidin­g voor de raadkamer, gisteren in Turnhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium