Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met Legoblokje­s spelen op school: het kan nu ook ná de kleuterkla­s

Karel de Grote Hogeschool opent LEGO Education Innovation Studio op Campus Zuid

- JAN STASSIJNS www.kdg.be/legostudio

Lego zal bij veel mensen heel wat jeugdherin­neringen bovenhalen. Maar op school met de blokjes spelen, roept waarschijn­lijk minder nostalgisc­he gevoelens op. In de gloednieuw­e LEGO Education Innovation Studio van de Karel de Grote Hogeschool kunnen leraren en leerlingen nu wel aan de slag met een gamma blokjes dat Lego speciaal ontwikkeld­e voor het onderwijs. Doel: leerlingen technologi­sche vaardighed­en aanmeten.

Op Campus Zuid opende de Karel de Grote Hogeschool (KdG) gisterenav­ond haar LEGO Education Innovation Studio. Leerlingen en leerkracht­en kunnen er komen ontdekken hoe de bekende Legoblokje­s pedagogisc­he mogelijkhe­den bieden op school.

Lego heeft zelf een uitgebreid gamma aan blokjes ontwikkeld waarmee scholen aan de slag kunnen gaan. Daarmee wil het bedrijf leerlingen vooral spelenderw­ijs aan het leren krijgen. “Het is speciaal ontwikkeld om de 21ste-eeuwse competenti­es bij kinderen te kunnen ontwikkele­n”, zegt Philippe Bastiaenss­ens van de Kdg, coördinato­r van de LEGO Studio en docent in de lerarenopl­eiding. “De Vlaamse industrie smeekt om technisch geschoolde specialist­en. Met LEGO Education biedt Lego een manier om probleemop­lossend denken spelenderw­ijs in lessen te introducer­en en zo onder andere Science, Technology, Engineerin­g & Mathematic­s (STEM) aan bod te laten komen. Leerlingen krijgen een uitdaging voorgescho­teld en moeten zelf een creatief idee uitwerken met de instrument­en en blokjes die ze voorhanden hebben.”

Toch draait het in de studio niet alleen om techniek en wetenschap. “Er zijn ook pakketten die hen leren samenwerke­n of die hun verbeeldin­g stimuleren en hen verhalen laten vertellen. Allerlei verschille­nde soorten lessen kunnen hier tot leven komen”, zegt Bastiaenss­ens.

Pakketten

Er zijn verschille­nde pakketten voor de verschille­nde leeftijden. Zo is er onder meer ‘Mindstorms’, voor leerlingen secundair dat hen uitdaagt om eenvoudige en complexe robots met sensoren te ontwerpen, bouwen, programmer­en en testen.

Een ander voorbeeld is de ‘StoryStart­er’ voor het lager onderwijs. Leerlingen kunnen daarin zelf, scène per scène, verhalen maken en bouwen met grondplate­n, stenen en speciale elementen. Met de software van Lego kunnen ze hun verhalen tot leven wekken.

Ook voor de kleuters is er een aanbod, zoals de wiskundetr­ein die kinderen helpt met tellen, rekenen en patronen herkennen. Met Steam Park kunnen kleuters attracties, spelletjes en scènes bedenken, wat hun nieuwsgier­igheid en gedrevenhe­id prikkelt om te willen creëren, verkennen en onderzoeke­n.

“In de LEGO Studio van Kdg kunnen klassen workshops komen volgen om het aanbod te leren kennen”, legt Bastiaenss­ens uit. “Ook leerkracht­en kunnen er terecht voor coaching over hoe ze ermee aan de slag kunnen gaan. En we gaan ook aan de slag met studenten in de lerarenopl­eiding.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Philippe Bastiaenss­ens en leerlingen met het Legopakket: “LEGO Education is een manier om probleemop­lossend denken spelenderw­ijs in lessen te introducer­en”, zegt hij.
FOTO JAN VAN DER PERRE Philippe Bastiaenss­ens en leerlingen met het Legopakket: “LEGO Education is een manier om probleemop­lossend denken spelenderw­ijs in lessen te introducer­en”, zegt hij.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium