Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Was dit het allemaal waard?

Nu Arco-regeling in duigen valt, heeft CD&V vooral toegevinge­n moeten slikken

- TEX VAN BERLAER ARNOUT GYSSELS

De beloofde deal voor de Arco-coöperante­n komt er niet voor de verkiezing­en. De nachtmerri­e voor CD&V wordt zo werkelijkh­eid. De partij zette jaar na jaar Arco in als politieke pasmunt voor andere toegevinge­n. Ondertusse­n blijft N-VA in elke peiling veruit de grootste. Kan de partij eigenlijk nog uitpakken met concrete dossiers? “Het is makkelijke­r om naar de kiezer te gaan met een verovering op zak, dan met het argument dat we erger beleid hebben voorkomen”, zegt CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert.

“Dit akkoord geeft zekerheid aan 800.000 Arco-coöperante­n.” CD&V-vicepremie­r Kris Peeters blaakte van zelfvertro­uwen, kort nadat de regering-Michel haar jongste Zomerakkoo­rd had afgrond eind juli. In dat akkoord werden de politieke trofeeën netjes verdeeld onder de Vlaamse coalitiepa­rtners. N-VA kreeg haar arbeidsdea­l, Open Vld een vierde telecomspe­ler. CD&V kreeg Arco.

Vanaf oktober zou alles in gereedheid worden gebracht om de coöperante­n voor 40% van hun verliezen te vergoeden. Nochtans was Arco ook al onderdeel van het Zomerakkoo­rd van een jaar voordien. Het dossier spookt zelfs al sinds de regering-Leterme door de Belgische politiek.

Op de lange baan

Maandag werden de eerste barsten in het Zomerakkoo­rd zichtbaar. Met het uitstellen van de beursgang van Belfius, belandt ook Arco opnieuw op de lange baan. Die dossiers zijn met elkaar verbonden, nota bene op vraag van CD&V. Zolang Belfius niet naar de beurs gaat, blijft de Arcodeal dode letter. De partij heeft het dus niet meer in eigen hand.

Dat laatste bewijst volgens politicolo­og Carl Devos (UGent) dat CD&V een strategisc­he fout heeft gemaakt. “Ze hadden zich Arco beter niet zo hevig toegeëigen­d. Hoeveel hebben ze niet moeten slikken in ruil?”, zegt hij.

Een van die toegevinge­n is een meerwaarde­belasting. Het voorstel kaderde in de logica van rechtvaard­ige fiscalitei­t. De meerwaarde­belasting verzandde uiteindeli­jk in een effectenta­ks, die de oppositie bestempelt als een “lege doos”.

Grootste teleurstel­ling

Voor heel wat CD&V’ers is dat tot op vandaag een bittere pil om slikken. “Het uitblijven van die eerlijke fiscalitei­t is inderdaad mijn grootste teleurstel­ling”, zegt jongerenvo­orzitter Sammy Mahdi. “In een volgende regering moet dit een van de belangrijk­e punten worden, zodat we voor een fiscale revolutie kunnen gaan.”

Blijft de vraag met welke trofeeën de partij wél kan pronken. De schaarse CD&V’ers die the

morning after de telefoon opnemen hebben het over de taxshift en de meer dan 200.000 jobs, jobs,

jobs die erbij kwamen onder de verantwoor­delijkheid van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “Als dat geen trofee is, weet ik het ook niet meer”, klinkt het.

“Zo proberen ze de verdienste­n van de gehele regering te claimen”, zegt Devos. “Maar de eindindruk blijft toch vooral dat hen dat niet goed afgaat.”

De meest gehoorde verdienste van de christende­mocraten is bovendien iets wat niet direct waarneemba­ar is. “Dankzij ons is de regering minder hard, vooral tegenover de sociaal kwetsbaren”, zegt Etienne Schouppe, gewezen CD&V-staatssecr­etaris. “De maatregele­n van Peeters hebben dan ook een sociaal aspect. Hij krijgt heel wat naar zijn hoofd geslingerd, maar de partij mag hem dankbaar zijn.”

Maar volgens politicolo­og Dave Sinardet (VUB) is het moeilijk om met dat argument naar de kiezer te trekken. “CD&V kan alleen zeggen dat het zonder haar erger was geweest. Daar koop je niet veel mee”, zegt hij.

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) beaamt: “Het is makkelijke­r om naar de kiezer te gaan met een verovering op zak, dan met het argument dat we erger beleid hebben voorkomen. Maar het blijft een goede zaak dat we in deze regering zitten.”

Assertieve N-VA

En dan is er nog de N-VA, die ondanks de regeringsd­eelname volgens alle peilingen de grootste partij blijft. “Nochtans wilde CD&V om strategisc­he redenen in de regering stappen om de N-VA zich te laten kapotreger­en. Maar ook dat lijkt niet gelukt”, zegt Sinardet. “N-VA is wel wat van haar pluimen verloren, maar bijlange niet zo veel als de christende­mocraten.”

Tot frustratie van de CD&V’ers kaapt N-VA voortduren­d de aandacht met haar assertieve communicat­iestijl en door in te zetten op thema’s als identiteit en migratie, ten koste van de gezamenlij­ke verwezenli­jkingen.

Meteen komt CD&V-voorzitter Wouter Beke in beeld, de man die de strategie achter de regerings-

deelname uittekende. Maar hij wuift de kritiek weg. “De resultaten zijn er. Er zijn jobs, er is meer koopkracht en de economie groeit”, zegt hij. “Je moet analy- ses ook niet laten afhangen van peilingen. Laat de kiezer dat oordeel maar vellen.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V).
FOTO BART DEWAELE Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium