Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: alles wat ook maar iets met duiven te maken heeft

Rijke Chinees bouwt duivenmuse­um met Vlaamse spullen in Tangshan

- PAUL DE MEYER

De steenrijke Chinees Xing Wei, die al miljoenen heeft uitgegeven aan zijn collectie duiven, wil nu een Vlaams duivenmuse­um bouwen in de Chinese stad Tangshan. Hij roep Vlaamse duivenmelk­ers op hem authentiek­e stukken op te sturen – op zijn kosten. “Nog nooit meegemaakt”, zegt Nikolaas Gyselbrech­t van de duivenveil­ingsite Pipa.

Een Chinees die in China een museum over de Vlaamse duivenspor­t wil bouwen. Het klinkt ongeloofwa­ardig. “Maar als die Chinees Xing Wei heet, wordt het wel geloofwaar­dig”, zegt Nikolaas Gyselbrech­t. De Chinese duivenverz­amelaar, bijgenaamd ‘Kaier’, is namelijk verzot op de Vlaamse duivenspor­t. Vorig jaar was hij nog in Kessel om er prijsbeest Nadine te kopen van de Vlaamse kweker Willy Daniëls. Maar liefst 400.000 euro telde Xing Wei neer voor het beest – meteen de duurst geveilde duif ooit.

Het is die ‘Kaier’ die nu dus een duivenmuse­um wil bouwen. Al noemt hij het zelf geen museum. Hij spreekt van een cultuurpar­k – de duivenspor­t is voor hem cultuur. Vlaamse cultuur. Net daarom komt hij zo graag naar Vlaanderen, soms tot viermaal per jaar. Vaak om duiven te kopen.

Duiventil met 10.000 duiven

Xing Wei is een jonge veertiger die zijn fortuin maakte met immobilien en distributi­e van wijnen. Maar al op jonge leeftijd raakte hij gepassione­erd door de duivenspor­t. “De sport is internatio­naal geworden. In Zuid-Afrika, Zimbabwe, Taiwan, maar ook in Portugal worden nu prestigieu­ze duivenweds­trijden georganise­erd. Daar valt steeds meer geld mee te verdienen. Dus kan je maar beter met de beste duiven aan de start komen, en die vind je nog steeds bij ons.”

En dat is Xing Wei niet ontgaan. “De Chinees heeft in zijn thuisstad Tangshan intussen een duiventil met zo’n 10.000 duiven. Zijn collectie is drie miljoen euro waard”, zegt Gyselbrech­t. En bij die collectie zitten intussen dus ook al

een paar Vlaamse topduiven. Zelfs hoed is welkom

Maar nog is de heimwee naar Vlaanderen niet gesust. Daarom wil Kaier dat het materiaal in zijn nieuwe “duivencult­uurpark” ook echt uit Vlaanderen komt. “Hij is op zoek naar historisch­e en cultureel interessan­te spullen die te maken hebben met de duivenspor­t van vroeger en nu”, zegt Gyselbrech­t. Het lijstje spullen is eindeloos. Alles wat ook maar iets met de duivenspor­t te maken heeft, krijgt een plaats in het museum: oude duivenhokk­en, oude foto’s, duivenmaga­zines, certificat­en, drinkpotte­n, etensbakke­n of broedschal­en. Maar ook materiaal om hokken schoon te maken en gedragen duivenkled­ij, zoals een hoed, zijn welkom.

Duivenveil­ingsite Pipa zamelt alles in en stuurt het op kosten van Kaier naar China. “De bedoeling is dat mensen hun spullen gratis geven maar als ze voor een kostbaar item toch geld willen, valt er met Kaier te onderhande­len”, zegt Gyselbrech­t.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? De steenrijke Chinees verzamelt alles dat met de duivenspor­t te maken heeft voor zijn museum, zelfs oude duivenhokk­en.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE De steenrijke Chinees verzamelt alles dat met de duivenspor­t te maken heeft voor zijn museum, zelfs oude duivenhokk­en.
 ?? FOTO RR ?? Xing Wei.
FOTO RR Xing Wei.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium