Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Machteloos tegen woekerprij­zen van Nederlands­e doorverkoo­psite

Kaartjes kosten driemaal zoveel, consument is dupe

- CATHÉRINE DE KOCK

De Nederlands­e doorverkoo­psite bemster.nl biedt tickets voor concerten en optredens in ons land aan tegen het drievoud van de originele prijs. De Vlaamse culturele centra staan machteloos, zeggen ze.

14 euro kost een ticket voor cabaretier Pieter Verelst in CC Belgica in Dendermond­e. Op bemster.nl betaalt u voor dezelfde voorstelli­ng 45 euro, en daar komen nog eens 12,5 euro administra­tiekosten bij.

Voor een kaartje voor de niet uitverkoch­te voorstelli­ng van Michaël Van Peel in de Antwerpse Arenbergsc­houwburg op 29 december betaalt u bij de Arenberg 21 euro. Op bemster.nl wordt dat 48 euro plus 12,50 euro servicekos­ten, samen 60,50 euro.

Het zijn maar twee van vele voorbeelde­n. De Nederlands­e doorverkoo­psite biedt tickets voor honderden voorstelli­ngen in ons land aan. Een aanzienlij­k deel daarvan vindt plaats in de culturele centra. “Het is de eerste keer dat culturele centra bij ons op zo’n schaal met dit probleem geconfront­eerd worden”, zegt Leonie Lanssens, coördinato­r van de Vereniging Vlaamse Cultuuren Gemeenscha­pscentra. “We hebben met alle betrokken cultuurcen­tra een gezamenlij­k dossier ingediend bij het meldpunt fraude van de FOD Economie, maar dat helpt ons niet vooruit.”

Twaalf culturele centra stuurden in het voorjaar al een mail naar bemster.nl met de vraag niet langer tickets van hun voorstelli­ngen aan te bieden. Die zijn toen zonder verdere uitleg verwijderd. Maar sinds vorige week worden weer tickets voor de culturele centra op de site gesignalee­rd.

Tickets niet altijd authentiek

Komiek Jacques Vermeire waarschuwd­e al meermaals voor de site. “Afzetters”, noemde hij hen op Facebook. Intussen blijft bemster.nl zijn show met Ruben Van Gucht voor 59 euro per ticket aanbieden – met alle kosten meegereken­d is dat bijna het drievoud van het bedrag dat culturele centra vragen.

Bemster.nl beweert op zijn website dat alle tickets die het aanbiedt, authentiek zijn. Dat wordt bij ons tegengespr­oken. “De tickets van CC Belgica die het aanbiedt, zijn zelfs niet gelinkt aan een stoel in onze zaal”, zegt organisato­r Bart Vandenbrou­cke. “Hoe kunnen ze dan geldig zijn?”

Tim Van Riel, ticketingv­erantwoord­elijke bij AB, kent bemster.nl. “Sommige tickets zijn geldig, met andere geraak je nooit binnen. Als we weten dat een ticket van een schimmige doorverkoo­psite komt, blokkeren we het en vragen we de gedupeerde om een klacht in te dienen bij de FOD Economie.”

Nederlands­e wetgeving

In een reactie per mail liet bemster.nl weten dat het niets onwettigs doet. Op gedetaille­erde vragen over de authentici­teit van tickets verwijst het bedrijf alleen door naar informatie op zijn website. “Zoals zeer transparan­t staat aangegeven zijn wij een wederverko­per van tickets. Daarnaast zijn wij (...) een Nederlands­e ondernemin­g en houden we ons dan ook aan de Nederlands­e wetgeving”, klinkt het in een mail.

Precies daar knelt het schoentje. Georganise­erde doorverkoo­p van tickets is in ons land verboden, maar in Nederland is de wetgeving minder streng.

Doorverkoo­psites die tickets tegen woekerprij­zen aanbieden vormen een probleem dat al vele jaren aansleept. Tele Ticket Service, het bedrijf achter het Sportpalei­s, stootte al in 2016 op grootschal­ige ticketfrau­de, met links naar Nederland, waarbij tienduizen­den concertgan­gers voor shows van K3 voor meer dan 600.000 euro werden opgelicht.

Toen al kondigde minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) aan dat er een samenwerki­ngsakkoord met Nederland en Luxemburg zou komen om ticketfrau­de aan te pakken. “Er zijn gesprekken met beide landen geweest, maar voorlopig is er geen akkoord”, zegt minister Peeters. “Websites die in Nederland gevestigd zijn maar zich richten tot Belgische consumente­n, moeten in ieder geval de Belgische wetgeving volgen. Zo heeft de economisch­e inspectie momenteel een rechtszaak lopen tegen de Nederlands­e sites toptickets­hop.nl en rang1ticke­ts.nl. Als er genoeg klachten bij het meldpunt tegen bemster.nl binnenkome­n, kan het dat er ook een juridische actie volgt. Wij wachten de procedure tegen toptickets­hop.nl en rang1ticke­ts.nl af.”

Tot nu toe heeft het meldpunt fraude 25 klachten over bemster.nl ontvangen.

 ?? FOTO PN ?? Michaël Van Peel: 1 show, 2 prijzen.
FOTO PN Michaël Van Peel: 1 show, 2 prijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium