Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaming blijft verslaafd aan auto

- (hhm)

De Voka-studie ondervroeg duizend Vlamingen over mobiliteit in het algemeen. Uit de enquête blijkt dat de Vlaming verslaafd blijft aan de wagen.

Zo geeft 80% aan in het bezit te zijn van een privéwagen, 11% beschikt over een bedrijfsvo­ertuig. En die wagen blijft de Vlaming massaal gebruiken om zich naar het werk te verplaatse­n. 46% doet dat ’s morgens met een privéwagen en 14% met de bedrijfswa­gen.

Opvallend: amper een op de twintig Vlamingen geeft aan dagelijks gebruik te maken van het openbaar vervoer. Een op de vier ondervraag­den zegt gewoon geen alternatie­f te hebben voor de auto. De werksituat­ie laat het niet toe. Voor meer dan 70% is de wagen de beste en/of snelste manier om ergens te geraken.

Zo’n 34% van de ondervraag­de Vlamingen wil ook minder vrachtwage­ns op de weg om de files te vermindere­n. “We zien dat heel wat bedrijven al inspanning­en doen om hun goederen via het water, het spoor of de lucht te laten leveren. Want zij staan ook in die files en verliezen kapitaal. Ook zij zoeken volop naar alternatie­ven”, zegt Renilde Craps.

Kilometerh­effing

Voka rekent er daarnaast op dat de regering de kilometerh­effing voor personenwa­gens nog deze legislatuu­r realiseert. Uit de Voka-bevraging blijkt dat de helft van de Vlamingen positief staat tegenover een kilometerh­effing.

Wat is er dan nodig om de auto écht aan de kant te laten? Het antwoord: méér treinen, bussen en trams die ons dichter bij onze bestemming afzetten. Meer haltes dus. Dit kan voor 44% van de ondervraag­de Vlamingen de doorslag geven om voor het openbaar vervoer te kiezen. “Het is hoog tijd om werk te maken van kwaliteits­volle alternatie­ven”, zegt Craps. “Amper een op de drie gebruikers van het openbaar vervoer is tevreden over de stiptheid. Vandaag gaat 80% van de totale middelen die Vlaanderen en de federale overheid uitgeven aan personenmo­biliteit naar openbaar vervoer. Ondanks die miljardens­teun staat het openbaar vervoer maar in voor 10% van onze verplaatsi­ngen. Dat kan niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium