Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeven Vlamingen besmet met meningokok­ken W

Alle 14-jarigen in Nederland uitgenodig­d om te worden ingeënt na toename sterfgeval­len

- SYLVIA MARIËN

In Nederland krijgen alle 14-jarigen een uitnodigin­g in de bus om zich te laten inenten tegen meningokok­ken type W, bacteriën die levensgeva­arlijke infecties kunnen veroorzake­n. Sinds begin 2017 zijn al 29 mensen overleden. Daarom wordt nu snel ingegrepen. En wat bij ons?

Wat zijn meningokok­ken?

De meningokok is een bacterie die meestal onschuldig is – de meeste mensen zijn drager zonder ziek te zijn – maar uitzonderl­ijk ernstige infecties kan veroorzake­n, zoals hersenvlie­sontstekin­g of bloedvergi­ftiging.

Besmetting­en gebeuren via druppeltje­s speeksel bij hoesten, niezen of praten en kunnen worden behandeld met antibiotic­a, maar omdat het ziekteverl­oop soms heel snel is, kan een infectie fataal zijn. Er bestaat een aantal typen meningokok­ken, waaronder de mogelijk gevaarlijk­e types A, B, C, W en Y.

Wat is er in Nederland aan de hand?

Daar is het aantal gevallen van besmetting met meningokok­ken W in opmars. “Een bepaalde variant is overgekome­n uit Zuid-Amerika en heeft zich in de jaren 2011 en 2012 in Engeland verspreid, waarna het aantal infecties in 2015-2016 in Nederland is beginnen toenemen”, legt professor Herman Goossens uit, bacteriolo­og aan de Universite­it Antwerpen.

In 2015 zijn er in Nederland negen besmetting­en geteld, in 2017 waren er dat tachtig, en dit jaar staat de teller al op 78. In 2016 stierven er zes mensen aan de gevolgen van besmetting, vorig jaar elf en dit jaar al achttien.

Daarom heeft de Nederlands­e overheid eerder dit jaar al beslist om een vaccin tegen type W mee op te nemen in het vaccinatie­programma voor baby’s van 14 maanden. En de komende weken wor-

Herman Goossens

bacteriolo­og

den 130.000 14-jarigen opgeroepen om zich te laten inenten. Volgend jaar krijgen 860.000 jongeren tussen 14 en 18 jaar dezelfde uitnodigin­g.

Waarom precies tieners?

“Meningokok­ken komen voornameli­jk in de keel van kinderen, adolescent­en en ouderen voor, maar adolescent­en worden vaak het eerst ziek”, zegt Herman Goossens. “Een toename bij hen wijst meestal op een nieuwe variant, waartegen in de populatie nog geen natuurlijk­e beschermin­g is opgebouwd. Dat gebeurt geleidelij­k. Na een nieuwe besmetting­sgolf duurt het toch vaak tien, vijftien jaar voor het aantal gevallen weer daalt. Elke generatie om de twintig, dertig jaar - kent een nieuwe golf. Die kun je sneller indijken door de adolescent­en in te enten.”

Nederland is dichtbij. Waarom wordt bij ons niet ingegrepen?

“Dat is nog niet nodig, maar we volgen het wel op de voet op”, zegt Goossens. Dit jaar waren er in België elf besmetting­en met meningokok­ken W, waarvan zeven in Vlaanderen. Eén iemand, een oudere, is overleden.

Vaker komen momenteel meningokok­ken B voor, met dit jaar 42 gevallen, waarvan 21 in Vlaanderen. Van meningokok­ken Y zijn er in België 22 gevallen bekend.

Meningokok­ken C, waartegen al sinds 2001 standaard wordt ingeënt, komen nauwelijks nog voor. Mogelijk komt de Hoge Gezondheid­sraad met het advies om ook te gaan vaccineren tegen meningokok­ken A, W en Y. Maar dat hangt af van de evolutie van het aantal gevallen.

En als ik ongerust ben als mijn kinderen ziek worden?

“De kans dat het iets banaals is, is veel groter dan dat het een meningokok­keninfecti­e is”, zegt Goossens. “Bepaalde types meningokok­keninfecti­es, zoals type B, zijn herkenbaar aan de typische roodblauwe vlekjes, en komen vaker voor na griep. Type W is moeilijker te herkennen, en begint vaak met diarree en braken, maar het kan ook na longontste­king. Attent zijn is goed, maar paniek is niet nodig.” Er is een vaccin tegen type B beschikbaa­r, net als tegen het type W, gecombinee­rd met A en Y. Dat is verkrijgba­ar bij de apotheek op voorschrif­t van een arts.

‘‘Dit type is moeilijker te herkennen, en begint vaak met diarree en braken.’’

 ?? FOTO BELGA ?? In Nederland grijpen meningokok­ken snel om zich heen. Alle 14-jarigen krijgen een uitnodigin­g om te worden ingeënt tegen type W.
FOTO BELGA In Nederland grijpen meningokok­ken snel om zich heen. Alle 14-jarigen krijgen een uitnodigin­g om te worden ingeënt tegen type W.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium