Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik bleef hopen dat ik mijn studie verder kon zetten”

Tumko (20) halfjaar na uitwijzing naar Mongolië terug in Antwerpen met studentenv­isum

- BRITT PEETERS

Het heeft een halfjaar geduurd, maar Tumurochir Purevjav, kortweg Tumko, is eindelijk terug in Antwerpen nadat hij in maart plots werd uitgewezen naar Mongolië. Hij kan nu zijn studies aan de UA verderzett­en en uitkijken naar een verblijfsv­ergunning. Tumko en zijn vrienden, die hem zijn blijven steunen, kunnen niet wachten tot het academieja­ar begint.

Tumko is dolgelukki­g. Na een halfjaar in Mongolië heeft hij afgelopen week eindelijk terug voet gezet op Antwerpse bodem. In maart werd hij uitgewezen naar zijn thuisland, omdat hij geen geldige verblijfsv­ergunning had. Hij woonde op dat moment al acht jaar in België, maar de aanvragen voor een verblijfsv­ergunning werden steeds geweigerd. Hij werd opgepakt, en het was een kwestie van dagen voor hij plots in Mongolië zat. “Ik kende er bijna niemand”, vertelt hij. “Ik woon al zo lang in België, ik ben hier echt opgegroeid. In Mongolië voelde ik me verdwaald.”

Om zijn tijd nuttig te besteden, werkte Tumko in een fietsenwin­kel. “Dankzij die collega’s voelde ik me al meer op mijn gemak, maar ik bleef hopen dat ik zo snel mogelijk mijn studie productont­wikkeling verder zou kunnen zetten.”

Tumko deed daarom een aanvraag voor een studentenv­isum bij de Belgische ambassade in China. Zo zou hij kunnen terugreize­n. Maar de procedure duurde lang. “Ik wist dat het lang kon duren, maar een halfjaar was echt te veel. Ik miste vooral mijn vrienden en mijn moeder. Gelukkig kon ik via videochat contact met hen houden.”

Tumko’s goede vrienden en studiegeno­ten aan de Universite­it Antwerpen, Egon De Bruyn en Florentijn Vandecaste­ele, startten meteen na zijn uitwijzing een grootschal­ige petitie, die ze We

want Tumko back noemden. De meer dan drieduizen­d handtekeni­ngen stak Tumko bij zijn aanvraag.

Tumko

“Ik ben hen enorm dankbaar. Hun steun heeft mij kracht gegeven. Maar ook Battsetseg, een vriendin van Mongoolse afkomst, hielp me met de voorbereid­ing van mijn documenten voor het visum. Het was voor mij een grote verrassing toen ik eind augustus hoorde dat ik eindelijk het studentenv­isum kreeg. Ik heb het mijn vrienden meteen laten weten. Ook zij waren verrast. Ik kon niet wachten om op het vliegtuig te stappen.”

Voorlopig heeft Tumko zijn vrienden nog niet gezien, want de meesten van hen wachten tot het begin van het academieja­ar om terug naar Antwerpen te komen, waar ze op kot zitten.

“Onze hele vriendengr­oep is zo blij dat Tumko terug bij ons is, en dat hij zijn studies kan afmaken”, zegt Egon vanop zijn vakantiead­res in Spanje. “Alle moeite die we in de petitie staken, heeft geloond. Ons doel is eindelijk bereikt. Het was zo vreemd toen Tumko plots moest vertrekken. Maar de verrassing van zijn terugkomst, was net zo groot. Als het jaar weer begint en we elkaar allemaal terugzien, hopen we een welkomstfe­estje te organisere­n.”

Binnen twee weken kan Tumko weer plaatsneme­n op de schoolbank­en. “Ik kan zelfs al enkele vakken van het tweede jaar opnemen. De vakken van het eerste jaar die ik gemist heb, moet ik eerst afleggen. In januari ga ik met het studiebewi­js dat ik van de universite­it krijg, naar de dienst vreemdelin­genzaken. Mijn visum kan dan verlengd worden, en dan zou ik ook een verblijfsv­ergunning kunnen krijgen. Mijn leven kan nu eindelijk verdergaan.”

“Ik woon al zo lang in België, ik ben hier echt opgegroeid. In Mongolië voelde ik me verdwaald.’’

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Tumurochir Purevjav, kortweg Tumko, woonde al acht jaar in ons land toen hij in maart plots werd uitgewezen naar Mongolië. Nu is hij terug, met een studentenv­isum.
FOTO VICTORIANO MORENO Tumurochir Purevjav, kortweg Tumko, woonde al acht jaar in ons land toen hij in maart plots werd uitgewezen naar Mongolië. Nu is hij terug, met een studentenv­isum.
 ?? FOTO VM ??
FOTO VM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium