Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze gaan mijn nichtje folteren”

Belgische studentenl­eidster opgepakt in Nicaragua, tante vreest het ergste

- MARC KLIFMAN

Op foto’s in lokale kranten in het Zuid-Amerikaans­e Nicaragua is te zien hoe Amaya Eva Coppens zich tijdens haar arrestatie hevig verzet tegen de twintig agenten die haar verblijfpl­aats ontdekten. Als leider van de studentenb­eweging Movimiento Estudianti­l 19 de Abril, die protestact­ies organiseer­t tegen president Ortega, wist ze maar al te goed dat dit op een dag kon gebeuren. “We waren hier al langer bang voor”, zegt haar tante Sophie Coppens. “Maar Amaya was zo resoluut. Ze vocht tegen het bewind. Ook al is dat met gevaar voor eigen leven. Zo moest ze de voorbije maanden voortduren­d verhuizen en andere gsm-nummers nemen.”

Gewonden verzorgen

Amaya Eva Coppens is geboren in Brussel en groeide op in Louvain-la-Neuve. Haar vader is Belgisch, haar moeder komt uit Nicaragua. Als kind bracht ze lange tijd in Afrika door. Als student behaalde ze een internatio­naal diploma in China. Maar ondertusse­n woont ze al enkele jaren in haar tweede vaderland Nicaragua, waar ze haar tijd verdeelt tussen haar studie geneeskund­e en het leiderscha­p over haar revolution­aire studentenb­eweging.

“Het is al enkele maanden bijzonder woelig in Nicaragua”, vertelt haar tante Sophie. “Bij de protesten tegen president Ortega zijn al meer dan vierhonder­d doden en ook tal van gewonden gevallen. Amaya organiseer­de mee die manifestat­ies. Door haar opleiding geneeskund­e kon ze ook de gewonden verzorgen.”

Na de zoveelste manifestat­ie afgelopen weekend werd de jonge Belgische gelokalise­erd door paramilita­ire troepen en maandagavo­nd in de boeien geslagen. Ook een vriend van haar werd opgepakt. Volgens de studentenb­eweging werden ze overgebrac­ht naar de gevangenis in hoofdstad Managua, waar ze in voorhechte­nis zit. “We vrezen voor haar leven”, zegt tante Sophie. “Er zijn al tal van verhalen van anderen die daar gefolterd werden. We zijn bang dat ze Amaya ook gaan martelen.”

Vredevol protest

De lokale krant La Prensa zegt dat de Belgische opgepakt werd op verdenking van terrorisme, gevangenne­ming, brandstich­ting en andere misdaden.”

De politie zou ook een vuurwapen in beslag hebben genomen. “Maar ik geloof dat niet”, zegt Amaya’s tante. “Mijn nichtje wilde een vredevol protest. Ze streed tegen een dictatoria­al bewind en daar wordt ze voor gestraft.”

Amaya’s vader reist vandaag naar Nicaragua in de hoop zijn dochter te kunnen bezoeken in de gevangenis.

Buitenland­se Zaken in ons land informeerd­e zich gisteren over de heikele situatie van zijn dochter. “Maar veel kunnen wij niet doen, omdat ze de dubbele nationalit­eit heeft. Het consulaire wetboek zegt dat wij dan niet kunnen tussenbeid­e komen. De bijstand moet dus door de autoriteit­en in Nicaragua gebeuren.”

Weinig hoopvol dus voor Amaya. De familie probeert daarom zo veel mogelijk ruchtbaarh­eid aan haar arrestatie te geven. “Dat is het enige wat we kunnen doen momenteel”, zegt tante Sophie. “Zo veel mogelijk verspreide­n in welke situatie Amaya verzeild is geraakt, in de hoop dat niemand haar durft aan te raken.”

 ?? FOTO LA PRENSA/ARCHIVO/EDDY LÓPEZ ?? Amaya Eva Coppens verzet zich bij haar arrestatie. Ze wordt beticht van terrorisme.
FOTO LA PRENSA/ARCHIVO/EDDY LÓPEZ Amaya Eva Coppens verzet zich bij haar arrestatie. Ze wordt beticht van terrorisme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium