Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw spontane prikacties van zeeloodsen

Ben Weyts stapt zonder akkoord weg van onderhande­lingstafel met VSOA

- (cm)

Er zijn opnieuw acties aan de gang bij het loodswezen. Gisterenmi­ddag sprong overleg tussen de zeeloodsen van VSOA en bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) af.

Geen week nadat minister van Mobiliteit Ben Weyts een akkoord had gesloten met de erkende beroepsver­eniging BvL, die vooral kanaal- en rivierlood­sen vertegenwo­ordigt, kwam er een misnoegde reactie van de liberale VSOA, grotendeel­s bestaande uit zeeloodsen die schepen tussen de zee en Vlissingen begeleiden.

Ook zij eisten gesprekken met de minister, die gisteren uiteindeli­jk zonder akkoord werden beëindigd. “Het was een korte onderhande­ling. We hadden niet het gevoel dat men een akkoord wilde”, zegt VSOA-secretaris Gerda De Norre. “Een uitvoering­splan had inderdaad het doel van gelijk loon voor gelijk werk. Maar wij worden door het akkoord tussen de minister en de BvL opnieuw achtergest­eld, met berekening­en die gaan van 300.000 tot 800.000 euro.”

“Wij wilden nog praten over dat eerste bedrag. Nu is er geen akkoord en bekijken we wat er gaat gebeuren. Alleszins verneem ik dat er opnieuw spontane acties zijn uitgebroke­n”, aldus De Norre.

Het zou gaan om het maximaal rusten tussen loodsbeurt­en, wat voor wachttijde­n kan zorgen.

Bij het kabinet van minister Weyts benadrukt men dat VSOA in april vorig jaar nog extra ver- goedingen kreeg. “Nu eisen zij nog eens extra verloning zonder zelfs een rechtstree­kse koppeling aan efficiënti­ewinsten ter compensati­e ervan”, klinkt het. Volgens de woordvoerd­er staat Weyts open voor “elk gesprek op basis van redelijke, gerechtvaa­rdigde voorwaarde­n”.

Betrouwbaa­rheid

In de Antwerpse havenwerel­d, waar vertraging­en grote gevolgen kunnen hebben voor de hele keten, benadrukt men dat het imago van Antwerpen opnieuw een knauw krijgt. “Betrouwbaa­rheid is cruciaal voor de hoofdkanto­ren”, zegt Stephan Vanfraeche­m, directeur van Alfaport-Voka, de koepel van private havenbedri­jven.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister Ben Weyts: geen akkoord met de VSOA.
FOTO PHOTO NEWS Minister Ben Weyts: geen akkoord met de VSOA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium