Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand klopt bij ons aan met een lachgasver­slaving”

Gespeciali­seerde instanties informeren bewust níét over capsules

- ANDREAS ROTTY

Gespeciali­seerde organisati­es willen expliciet niet over slagroomca­psules communicer­en omdat het “geen groot drugsprobl­eem” is en jongeren het anders net beter zouden leren kennen. Toxicoloog Jan Tytgat is het daar niet mee eens. “Het kan tot de dood leiden, vertel het op middelbare scholen”, zegt hij.

Het gaat om capsules met lachgas die door bakkers gebruikt worden om slagroom te kunnen spuiten. Het is een legaal product dat in meerdere groothande­ls te verkrijgen is, maar vooral jongeren gebruiken het ook om een kortstondi­ge high te krijgen. Ze blijven opduiken in het Antwerpse straatbeel­d – na gebruik laten de jongeren ze ter plekke liggen. Omdat het om een legaal product gaat, kan de politie het enkel beschouwen als sluikstort­en en het gebruik niet bestraffen.

“Er circuleert nog steeds een enorme hoeveelhei­d van die patronen”, vertelt Tino Ruyters,

Jan Tytgat

Toxicoloog KU Leuven directeur van Free Clinic vzw, een organisati­e die zich toespitst op de aanpak van ernstige afhankelij­kheidsprob­lematiek. “Ze zouden het beter allemaal niet doen en het is goed de jongeren aan te spreken op de gezondheid­srisico’s. Maar op zich is het een relatief onschadeli­jk product en kan je niet zeggen dat het een groot drugsprobl­eem veroorzaak­t. Het gaat eerder om experiment­ele kwajongens­streken. We hebben trouwens helemaal geen hulpvraag, geen enkele gebruiker komt bij ons aankloppen over een verslaving aan lachgas.”

Er moet dus niet meteen actie ondernomen worden, vindt Tino Ruyters. “We hebben het een paar keer besproken binnen een werkgroep van gespeciali­seerde organisati­es en diensten van de stad. We kozen ervoor om de lachgascap­sules niet te zwaar in the picture te zetten. Zo komen jongeren er minder mee in contact, want dan leren ze het niet kennen.”

Organisati­e VAGGA (Vereniging Ambulante Geestelijk­e Gezondheid­szorg Antwerpen) bevestigt die tactiek. “Als de vraag zich voordoet, hebben we een folder met informatie voor bijvoorbee­ld leerkracht­en en jeugdwerke­rs. Maar de jongeren spreken we niet rechtstree­ks aan om geen reclame te maken voor een legaal product”, klinkt het.

‘‘Je moet jongeren eerlijke en goede informatie geven. Het moet net meer onder de aandacht komen dat het wél gevaarlijk is.’’

Gebrek aan zuurstof Toxicoloog Jan Tytgat van KU Leuven is het daar niet meteen mee eens. “Je moet de jongeren

eerlijke en goede informatie geven in middelbare scholen. Het moet net meer onder de aandacht komen dat het een schadelijk goedje is. Ik ben geen pedagoog, maar volgens mij is het naïef te denken dat jongeren het anders niet leren kennen. Ze zitten meer op het internet dan wij.”

“Lachgas is een narcosemid­del dat in grote dosissen wel degelijk schadelijk kan zijn”, weet Tytgat. “Na gebruik kan je een gebrek aan zuurstof ervaren. Dat kan leiden tot braakneigi­ngen, misselijkh­eid, bewustzijn­sverlies, coma en zelfs de dood. De grens tussen die fases is erg klein.”

In België is naar alle waarschijn­lijkheid nog niemand gestorven aan de slagroomca­psules, maar in het buitenland is dat volgens Tytgat al wel gebeurd. “Volgens wetenschap­pers tast lachgas na langdurig gebruik het centrale zenuwstels­el aan en kan het tot onvruchtba­arheid leiden. Veel jongeren roken ook tijdens het gebruik, waardoor de capsule kan ontploffen en ernstige wonden kan veroorzake­n oplopen. Wetenschap­pers zijn het er niet over eens of het een verslavend effect kan hebben.”

 ?? FOTO DIVE ??
FOTO DIVE
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Slagroompa­tronen tussen enkele auto’s op de Waalse Kaai. Jongeren inhaleren het lachgas om even high te worden.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Slagroompa­tronen tussen enkele auto’s op de Waalse Kaai. Jongeren inhaleren het lachgas om even high te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium