Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mooi om te zien hoe leefloners al werkend groeien en openbloeie­n”

Onderneems­ter Alexandra Van Tongelen pleit voor meer arbeidstra­jectbegele­iding via OCMW

- JAN AUMAN

Elisabeth Mina begon gisteren als honderdste werkneemst­er van Strijkwijz­er. “Waar ik nog meer trots op ben, is dat zij al de zesde leefloner is die hier aan de slag gaat”, zegt zaakvoerst­er Alexandra Van Tongelen, die de nieuweling­e, maar niet toevallig ook OCMW-trajectbeg­eleidster Maja Imamovic in de bloemen zette.

Elisabeth Mina (51) groeide op in Angola, maar woont al 29 jaar in België, waarvan een groot deel in de Schotense Deuzeldbuu­rt.

“Sinds het overlijden van mijn echtgenoot niet zo lang geleden, probeer ik onze zes kinderen alleen te verzorgen. Dat viel niet mee met alleen een leefloon. Alleen al daarom, maar ook omdat ik graag opnieuw wil werken, ging ik aankloppen bij het OCMW”, vertelt ze.

Elisabeth werd prima opgevangen door OCMW-medewerker Maja Imamovic en haar collega’s van de dienst Arbeidstra­jectbegele­iding. “We weten welke vacatures er zijn in onze gemeente, maar voor we iemand van onze ‘cliënten’ daar zomaar naartoe sturen, zorgen we zelf eerst voor een screening”, vertelt de hoogzwange­re Imamovic. “Meer zelfs: door trainingen in onze leerwerkat­eliers, krijgen we een goed zicht op de troeven en verbeterpu­nten van de betrokkene. Vervolgens begeleiden we hem of haar persoonlij­k naar de potentiële werkgever.”

Onderneems­ter Alexandra Van Tongelen knikt. Ze runt acht filialen van Strijkwijz­er, een strijkatel­ier en poetsbedri­jf dat werkt op basis van dienstench­eques. “Ik ben onder de indruk van Maja en co. Als zij iemand sturen, weet ik dat de kans op succes groter is dan bijvoorbee­ld via de VDAB. Het is mede door Maja dat naast Elisabeth ook al zes andere Schotense leefloners van mij een kans kregen. Slechts één keer liep het mis. Maar bij de andere medewerkst­ers is het mooi om vast te stellen hoe ze al werkend groeien en openbloeie­n. Ik durf wel stellen dat ik me steeds persoonlij­k bekommer over deze doelgroep, maar met een grote return. Ook met Elisabeth, die nu gaat poetsen, komt het vast goed. Dat voel ik nu al.”

Meer promotie

Van Tongelen wil dat het OCMW de goedwerken­de dienst Trajectbeg­eleiding uitbreidt en intensieve­r promoot bij lokale bedrijven. Bedrijfsst­ages van zes maanden zijn volgens haar ideaal om werkgever en werknemer te laten samenwerke­n zonder veel risico’s, maar de service is te weinig bekend, vindt Van Tongelen

De onderneems­ter heeft ook een goede maatschapp­elijke reden voor haar pleidooi. “Hoe meer leefloners we in het reguliere arbeidscir­cuit krijgen, hoe beter”, stelt Van Tongelen. “Ik ben liberaal en stel vast dat dat budget voor leefloners zwaar weegt op de OCMW-financiën. Ik ben zelf alleszins van plan om een eigen opleidings­centrum voor strijkster­s uit de grond te stampen, zodat ik óók vrouwen kan klaarstome­n die moeilijk te bereiken zijn binnen het dienstench­equesyteem.”

 ?? FOTO JAA ?? Elisabeth Mina (tweede van rechts) is dankzij OCMW-medewerkst­er Maja Imamovic (rechts) de honderdste werknemer van Alexandra Van Tongelens (derde rechts) strijk- en poetsbedri­jf. Dat wordt gevierd met bloemen.
FOTO JAA Elisabeth Mina (tweede van rechts) is dankzij OCMW-medewerkst­er Maja Imamovic (rechts) de honderdste werknemer van Alexandra Van Tongelens (derde rechts) strijk- en poetsbedri­jf. Dat wordt gevierd met bloemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium