Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spook ‘Beverdonkb­rug’ duikt weer op

Gemeente Zandhoven gaat bezwaar aantekenen tegen Grobbendon­kse denkpiste

- (kma)

Het gemeentebe­stuur van Zandhoven verzet zich resoluut tegen de Grobbendon­kse denkpiste om via een extra brug over het Albertkana­al langs Pulse zijde de drukke containerh­aven van Beverdonk te ontsluiten.

Het openbaar onderzoek rond de herziening van het gemeenteli­jk ruimtelijk structuurp­lan van Grobbendon­k loopt nog tot 29 september. Op de gemeentera­ad van 20 september wil het Zandhovens schepencol­lege een bezwaarsch­rift tegen de passage over de nieuwe brug ter onderteken­ing voorleggen.

Grobbendon­k stelt in zijn GRUP voor om bedrijvent­errein Beverdonk te ontsluiten via een nieuwe brug en baan die op de Dennenlaan in Pulle (Zandhoven) zou uitkomen. Alle vrachtwage­ns zouden dan via Pulle en Viersel naar de E313 in Massenhove­n kunnen rijden, of naar de E34 in Zoersel. Dat legt niet alleen een hypotheek op de Pulse wijk Boenders, maar op alle Zandhovens­e deelgemeen­ten.

Het gaat nog maar om een denkpiste. Maar Zandhoven – dat al veel zwaar verkeer moet slikken van het bedrijvent­errein in Oelegem (Ranst) – stelt nu al zijn veto.

In 2012 dook het spook van een nieuwe brug al eens op. Een extra oprit op de E313 in Grobbendon­k is een andere optie. De Vlaamse Waterweg zelf zou geen fan zijn van een extra brug over het kanaal. In 2007 meende de Grobbendon­kse landmeter Paul Verhaert dat Grobbendon­k recht heeft op een extra brug. Hij had ontdekt dat het Belgische leger in 1940 een brug opblies over het kanaal in Grobbendon­k, vlakbij Pulle en Viersel. Aan de noordzijde van het kanaal staat het bruggenhoo­fd nog en ook de oude weg die uitkomt aan de Pidpawater­winning ligt er nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium