Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geitenmelk en geitenkaas in de lift”

- NEEL VERMEIREN

Zijn ouders hadden koeien, Raf Van Hasselt zag het anders. Hij baat samen met zijn vriendin Karen Ceursters een melkgeiten­bedrijf uit . “Geitenmelk is gezond en minder vatbaar voor allergieën dan koemelk.”

Het bedrijf in de Maxburgdre­ef, bij de Nederlands­e grens, startte in 2012 met 600 melkgeiten. In 2016 waren dat er 900. Met een nieuwe stal naast de bestaande, heeft Raf Van Hasselt in 2017 de volgende stap gezet, richting 1.600 melkgeiten. Op dit moment hebben ze 1.200 melkgeiten en 400 opfokgeite­n. Ergens eind 2019 zullen ze op volledige capaciteit zitten.

“Mijn ouders hadden hier vroeger een boerderij met koeien”, vertelt Raf. “Omdat het bedrijf verouderd was, hadden ze niet graag dat ik in hun voetsporen trad. Ik ging dan ook uit werken. Maar tijdens een studiereis geraakte ik gefascinee­rd door het fokken van geiten. In zes jaar heb ik het bedrijf kunnen uitbouwen tot een boerderij met melkgeiten.”

Het bedrijf van Raf en Karen is een gesloten boerderij. Dat betekent dat zij zelf hun geiten fokken en laten opgroeien tot melkgeiten. Alleen de dekbokken worden aangekocht en mogelijk wordt in 2019 gestart met kunstmatig­e inseminati­e. “Een geit geeft 3 tot 3,5 liter melk per dag. We melken driemaal per dag. Dat is het beste voor de uierhygiën­e. De melk wordt opgehaald en vervoerd naar het geitenmelk­bedrijf Capra in Halen bij Diest. Daar wordt de melk vooral verwerkt tot geitenkaas. Een deel van de wrongel

(gestremde melk, red.) gaat naar Frankrijk.”

“Het fokken en houden van geiten zit nu in de lift. Heel wat kinderen en volwassene­n hebben een koemelkall­ergie en richten zich tot geitenmelk. Geitenmelk is gezond en is minder vatbaar voor allergieën.”

Raf Van Hasselt Geitenboer “Heel wat kinderen en volwassene­n hebben een koemelkall­ergie en richten zich tot geitenmelk.”

Boerenmark­t

Zondag kunt u om 13.30u live een melkbeurt volgen. Voor de kinderen is er een knuffelhoe­kje met lammetjes. Dit jaar vindt de jaarlijkse boerenmark­t niet plaats op het gemeentepl­ein, maar op het bedrijf van Raf en Karen. Daarnaast zijn er heel wat randactivi­teiten zoals een oldtimersh­ow, schapen drijven, oude ambachten, een landbouwma­chineshow, vendeliers en wimpeliers. Om de veiligheid van de geiten te garanderen, zijn huisdieren niet toegelaten op de boerderij.

 ?? FOTO NEELM VERMEIREN ?? Raf en Karen begonnen met 600 melkkoeien in 2012. Nu zitten ze aan 1.200.
FOTO NEELM VERMEIREN Raf en Karen begonnen met 600 melkkoeien in 2012. Nu zitten ze aan 1.200.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium