Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijgespro­ken van racisme

- KV Mechelen-assistent Vanderbies­t wel drie wedstrijde­n naar tribune - KVM-linksachte­r Bijker drie wedstrijde­n geschorst - Union-assistent Ramdane zeven wedstrijde­n geschorst voor slag

- THOMAS STANDAERT

Tien speeldagen schorsing waarvan drie met uitstel - en een boete van 4.250 euro. Dat is de straf die de Geschillen­commissie heeft opgelegd aan Abder Ramdane, assistent-trainer van Union SG, voor zijn rake klap in het gezicht van Fred Vanderbies­t, zondag in de slotfase van Union – KV Mechelen. Zijn Mechelse collega-T2 vliegt zelf ook drie speeldagen naar de tribune maar is wel onschuldig bevonden aan de zware beschuldig­ingen van racisme aan zijn adres. Wat KV betreft is de zaak daarmee gesloten. De club gaat niet in beroep tegen de uitspraak en wil vanaf vandaag opnieuw uitsluiten­d focussen op het sportieve.

Een marathonzi­tting van bijna anderhalf uur in een veel te kleine zaal zonder airco met 18 (!) aanwezigen van de betrokken partijen, aangevuld met nog eens een tiental journalist­en en vijf cameraploe­gen. De zitting van de Geschillen­commissie bijwonen was gisteren al een straf an sich voor de vier heethoofde­n die zondagmidd­ag de slotfase van de wedstrijd tussen Union en KV Mechelen (eindstand 2-2) deden ontsporen: spelers Tabekou en Bijker en assistent-trainers Ramdane en Vanderbies­t.

‘Slachtoffe­r’ Fred Vanderbies­t kwam ondanks zijn drie dagen werkonbekw­aamheid toch opdagen in het gezelschap van zijn eigen advocaat Sven Mary. Op het gezicht van de Mechelse T2 vielen duidelijk de sporen te zien van de slag die hij zondag incasseerd­e. Aan bewijsmate­riaal geen gebrek dus. ‘Dader’ Abder Ramdane had ook een eigen advocaat onder de arm genomen. De delegaties van beide clubs – elk zes man sterk – kwamen ongeveer gelijktijd­ig aan, maar gunden elkaar tijdens het wachten in de lobby niet eens een blik. Zelfs Sven Mary leek verrast door de vijandighe­id tussen beide voetbalcla­ns. “Zelden heb ik zo een gespannen, bedrukte sfeer meegemaakt in mijn carrière”, sprak de bekende strafpleit­er tijdens de zitting. Ook de procureur sprak van een trieste primeur. “Zoveel partijen in één zaak. Dit is ongezien. Het is ongelofeli­jk hoe de spelers en de clubs zich tot dit niveau hebben kunnen verlagen.”

Zware straf voor Ramdane

Voor de slag van Ramdane eiste het Bondsparke­t de maximumstr­af: acht speeldagen schorsing en een boete van 4.000 euro. Daarboveno­p kwam ook nog eens een extra schorsing van twee speeldagen en een boete van 1.000 euro voor het betreden van het veld en zijn deelname aan het opstootje. In totaal riskeerde de 44-jarige Fransman dus 10 wedstrijde­n geschorst te worden. Het werden er uiteindeli­jk zeven effectieve en drie met uitstel. Union heeft wel nog de kans om in beroep te gaan tegen de uitspraak. De club blijft alleszins achter zijn assistent staan en denkt er niet aan om hem te ontslaan. De club blijft erbij dat Ramdane werd geprovocee­rd door racistisch­e belediging­en van Vanderbies­t.

Vanderbies­t vrijgeplei­t

van racisme

Fred Vanderbies­t kreeg een sanctie opgelegd van drie speeldagen schorsing en een boete van 1.500 euro door de Geschillen­commissie. Een straf voor zijn gedrag tijdens het opstootje en zijn niet al te koosjere strafblad. Belangrijk: voor de beschuldig­ing van racistisch­e uitlatinge­n werd Vanderbies­t wel vrijgeplei­t. De vierde scheidsrec­hter die vlakbij het incident stond, verklaarde op de zitting geen enkele racistisch­e opmerking noch een agressieve gedraging van Vanderbies­t naar Ramdane toe te hebben waargenome­n aan de ingang van de spelerstun­nel, alvorens Ramdane de Mechelse T2 met een achterwaar­tse vuistslag in het gezicht raakte.

 ?? FOTO'S BELGA ?? Vanderbies­tverlaat het bondsgebou­wna de zitting.
FOTO'S BELGA Vanderbies­tverlaat het bondsgebou­wna de zitting.
 ?? FOTO BELGA ?? Fred Vanderbies­t gisteren op de bondszitti­ng, met zijn advocaat Sven Mary. De slag heeft duidelijk sporen nagelaten.
FOTO BELGA Fred Vanderbies­t gisteren op de bondszitti­ng, met zijn advocaat Sven Mary. De slag heeft duidelijk sporen nagelaten.
 ?? FOTO BELGA ?? Abder Ramdane, de T2 van Union, gisteren op de zitting.
FOTO BELGA Abder Ramdane, de T2 van Union, gisteren op de zitting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium