Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het wordt krap voor Vandoorne

Weer optie minder na transfer van Kimmi Räikkönen naar Sauber

- GERT VERMERSCH

Gisteren werd duidelijk dat er voor Stoffel Vandoorne alweer een mogelijkhe­id minder is om volgend jaar nog in de F1 aan de slag te gaan. Kimi Räikkönen tekende immers verrassend bij Sauber, de renstal waar de Fin 17 jaar geleden debuteerde. De 20-jarige Monegask Charles Leclerc neemt bij Ferrari de plaats van de Iceman in.

Dat Leclerc bij Ferrari ex-wereldkamp­ioen Räikkönen zou vervangen, zat er al een tijdje aan te komen. De jonge Monegask is een junior-rijder van de Italiaanse renstal en zet bij het kleine Sauber dit jaar een heel sterk debuutseiz­oen neer. Leclerc wordt de jongste Ferrari-F1-rijder sinds Ricardo Rodriguez in 1962.

Verrassend is wel dat de bijna 39-jarige Räikkönen de omgekeerde beweging maakt en de volgende twee seizoenen voor Sauber uitkomt. Voor de Fin is de cirkel zo rond, want op 4 maart 2001 maakte hij zijn F1-debuut bij de Zwitserse renstal. Wie zijn teammaat bij Sauber wordt, is nog niet duidelijk: ofwel blijft de Zweed Ericsson betalen voor zijn zitje, ofwel eist motorlever­ancier Ferrari dat junior Antonio Giovinazzi aan het stuur komt.

Toch Toro Rosso? Een en ander betekent dat zo goed als alle plaatsen voor de

F1-grid van 2019 ingenomen zijn. Er zijn nog enkele vraagteken­s, maar het mag duidelijk zijn dat Stoffel Vandoorne nog op weinig andere plaatsen dan bij Toro Rosso terechtkan. Maar de WestVlamin­g is niet de enige die op zoek moet naar werk, want van de huidige F1-rijders is dat ook het geval voor de Fransman Esteban Ocon en de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley. Eén voordeel heeft Vandoorne wel: laatstgeno­emden lijken geen van beiden in aanmerking te komen voor de plek bij Toro Rosso. Ocon omdat zijn banden met Mercedes te sterk zijn, Hartley omdat hij dit jaar te weinig heeft laten zien.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium