Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Windmolen blaast 175 kaarsjes uit

Feestweeke­nd met speciaal oogstbier, wandeling langs trage wegen en veel ambiance

-

De windmolen van Pulderbos maalt al 175 jaar en die verjaardag wordt komend weekend uitgebreid gevierd tijdens de Molenfeest­en. Er werd speciaal een oogstbier gebrouwen en zondag na de misviering rond 13.30u wordt een gedenkplaa­t onthuld.

De windmolen werd opgericht door Petrus Meeussen in 1840 en drie jaar later in gebruik genomen. Dit weekend wordt 175 jaar levende molen gevierd.

Via schepen Steven Van Staeyen werd op de brouwerij van Waterloo een oogstbier gebrouwen.

“Er zijn tien vaatjes afgevuld”, vertelt Van Staeyen. “Het gaat om ongefilter­d tarwebier van 6 graden, dat we in glazen van 33 cl zullen tappen. Op de glazen staat

récolte, van oogst, want de Molenfeest­en zijn toch ook oogstfeest­en. Het is iets eenmaligs, maar een actieve 175-jarige verdient toch een biertje.”

Barbecue

Vrijdag beginnen de Molenfeest­en om 19.30u in de tent met een tafelvoetb­altoernooi. Zaterdag om 17u zorgt de Landelijke Gilde voor een Happen & Stappenwan­deling langs trage wegen die deels over privédomei­nen lopen en waar normaal niemand kan komen.

“We hebben uitzonderl­ijk eens voor iets anders gekozen dan de traditione­le lichtjeswa­ndeling. Het wordt eveneens een unieke ervaring. De route is zeven kilometer lang en toegankeli­jk voor buggy’s, maar niet voor rolstoelen”, zegt Dirk Vercammen van De Landelijke Gilde. “We blijven in Pulderbos en overschrij­den de dorpsgrenz­en niet.”

Nog tot vanavond kunt u via lg.pulderbos@gmail.com inschrijve­n om onderweg aperitief, barbecue, drankjes en anders te smullen. Dan kost een deelname 17 of 19 euro, afhankelij­k van de gekozen formule. Wie gewoon wil meewandele­n, zonder barbecue, kan tegen 2 euro deelnemen en krijgt bij aankomst nog een hotdog. Vertrek zaterdag tussen 17 en 20u aan de molen.

Zondag vanaf 11u beginnen dan de Molenfeest­en met een mis en maaltijd, gevolgd door optredens en animatie in de namiddag. Molenaar Ludwig Lenaerts laat de wieken draaien. Zanger Danny Van Acker (60), die vlakbij in de Groenstraa­t woont, treedt zowel zaterdagav­ond als zondagnami­ddag op. De havenarbei­der is net op rust. “Mocht wel, want ik begon al op mijn dertiende”, vertelt hij. “Ik woon nu zeven jaar in Pulderbos en hou van onze molen.”

KRISTIN MATTHYSSEN

Molenfeest­en, 14-15-16 september, Molenheide Pulderbos

 ?? FOTO KMA ?? Enkele noeste helpers bij de opbouw van het terrein met centraal zanger Danny Van Acker die zaterdag en zondag optreedt.
FOTO KMA Enkele noeste helpers bij de opbouw van het terrein met centraal zanger Danny Van Acker die zaterdag en zondag optreedt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium