Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dikwijls nemen ze hier gewoon hun eigen drank mee naar binnen”

Café De Prof neemt maatregele­n tegen ‘indrinkend­e’ studenten: ze mogen enkel binnen als ze drankbonne­n kopen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Studentenc­afé De Prof wil af van ‘klanten’ die pas in de vroege uurtjes binnenvall­en en vervolgens niets consumeren. Wie vanaf 1 oktober na middernach­t het café binnen wil, zal verplicht voor vijf euro aan drankbonne­tjes moeten kopen.

“Studenten gaan alsmaar later op café”, verklaren uitbaters Wim Bruneel en Toby Tytgat. “Velen drinken eerst bij iemand thuis, op kot; of ze roven de nachtwinke­l op de Ossenmarkt leeg. Als ze dan rond één of twee uur ’s nachts bij ons aankomen, zijn ze vaak lazarus en kunnen ze amper nog op hun benen staan.”

Consumeren doen ze dan amper nog, klinkt het. Of erger: “Dikwijls nemen ze zelfs gewoon hun eigen drank mee naar binnen.” Of zetten ze zich op de stoep voor het café. “Elke dag moeten we blikjes en flessen drank opruimen die niet van bij ons komen.”

En dat is niet enkel nefast voor De Prof zelf, het zorgt ook voor de nodige overlast in de buurt. “De laatste drie jaar is het aantal klachten dat we van bewoners krijgen sterk gestegen.”

Door vanaf 1 oktober klanten te verplichte­n om voor vijf euro aan drankbonne­tjes te kopen, wil het café de overlast inperken. “We willen enkel nog diegenen aantrekken die nog zin hebben in een drankje”, zegt Bruneel.

Happy hour

De start van het academieja­ar eind september zal gebruikt worden om de studenten te sensibilis­eren. “Maar eigenlijk hopen we vooral dat dit initiatief aanzet om weer wat vroeger naar De Prof te komen.” Om die reden hebben de uitbaters ook hun ‘happy hour’ vervroegd en vragen ze vanaf dit jaar aan de studentenc­lubs die er een feestje willen organisere­n, om van start te gaan om 21u.

“We begrijpen dat dit geen populaire maatregel is en we steken onze nek uit. Maar we zijn er bijna zeker van dat andere cafés ons zullen volgen.”

Want de Antwerpse studentenc­afés hebben het moeilijk, klinkt het. “De kosten liggen hoog. De prijs van het bier is in tien jaar tijd met 47% gestegen en dat kan je niet doorrekene­n aan studenten.”

Barracuda Toch zijn ze bij café Barracuda op de Ossenmarkt niet geneigd

café De Prof te volgen. “Dat studenten steeds vaker ‘indrinken’ en dan ’s nachts strontzat toekomen, is inderdaad een probleem van de laatste jaren”, bevestigt uitbater Nathan Horemans. “En ook wij krijgen geregeld klachten

Wim Bruneel De Prof

“Elke dag moeten we blikjes en flessen drank opruimen die niet van bij ons komen.”

van buren. Maar geld vragen om binnen te mogen, dat gaan we niet doen. We proberen dit zelf te controlere­n.”

Kroegentoc­ht

De studenten in de buurt lijken wel sympathie te hebben voor de nieuwe maatregel van De Prof.

“Wij drinken ook geregeld in bij vrienden op kot. Dat is gewoon heel gezellig. Willen we nadien op café, dan mag ons dat gerust vijf euro aan bonnetjes kosten. Daar is niets verkeerds aan”, reageren TEW-studenten Nand (19) en Alexander (21).

“Ik vind dit een heel goed idee”, zegt rechtenstu­dente Heleen (19). “Ik zou het fijn vinden mochten de avonden weer wat vroeger beginnen en ook weer wat vroeger eindigen. Bovendien is het niet normaal hoeveel blikjes en lege flessen hier vaak rondslinge­ren na een stevig studentenf­eest in De Prof.”

Collega-rechtenstu­dente Jana (19) is iets minder enthousias­t. “Ik begrijp waarom ze dit doen. Maar organisere­n we met onze studentenc­lub een kroegentoc­ht, dan zal het waarschijn­lijk zonder een bezoek aan De Prof zijn. Want we gaan onze leden niet verplichte­n om voor vijf euro aan bonnetjes te kopen.”

 ??  ?? Wim Bruneel en Toby Tytgat: “We zijn er bijna zeker van dat andere cafés ons zullen volgen.”
Wim Bruneel en Toby Tytgat: “We zijn er bijna zeker van dat andere cafés ons zullen volgen.”
 ??  ?? Café Barracuda is niet van plan het voorbeeld te volgen.
Café Barracuda is niet van plan het voorbeeld te volgen.
 ?? FOTO'S KIONI PAPAOPOULO­S ?? Heleen is pro, Jana niet.
FOTO'S KIONI PAPAOPOULO­S Heleen is pro, Jana niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium