Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén vuist tegen het Westen

Rusland én China houden grootste militaire oefening sinds Koude Oorlog

-

Maar liefst 300.000 Russische militairen houden tot eind deze week manoeuvres in Siberië. De omvang doet denken aan de veldslagen die het Rode Leger voerde tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Opvallend: vroeger werd geoefend tégen een Chinese inval, nu trainen 3.500 Chinese militairen gewoon mee. En dat zien de NAVO en Japan niet graag gebeuren.

De aarde zal daveren als Rusland zijn militaire macht ontplooit in Siberië. Tot zaterdag houdt het leger daar war games, onder de naam Operatie Vostok-2018. Volgens minister van Defensie Sergej Sjojgoe zullen zo’n 300.000 militairen, 36.000 voertuigen, 1.000 luchteenhe­den en 80 marinesche­pen deelnemen. Het is de grootste oefening sinds 1981, toen verzamelde de Sovjet-Unie het Rode Leger in Polen voor een demonstrat­ie.

Rusland houdt wel vaker manoeuvres in Siberië. De voorbije jaren dienden die om de reactiesne­lheid van het leger bij een aanval in het oosten te testen. Onder meer China kreeg dan de rol van agressor toebedeeld. Dat is deze keer helemaal anders. China stuurt zelfs zo’n 3.500 militairen om mee te trainen. Het is voor het eerst dat beide landen op die schaal samen oefenen. Ook buurland Mongolië zal aan enkele tests deelnemen.

In Siberië bevinden zich geen schietschi­jven met NAVO-vlaggen erop, een specifieke vijand is er niet. Toch is de boodschap van het vijfdaagse machtsvert­oon duidelijk: Het Russische leger staat niet alleen.

Vijfdaags machtsvert­oon

De manoeuvres komen op een moment dat Rusland in het Westen sterk geïsoleerd staat. De spanningen zijn de jongste jaren hoog opgelopen. Moskou stoort zich aan de toegenomen NAVO-aanwezighe­id in Oost-Europa. Die verdedigt zich door te wijzen naar de Russische annexatie van het Oekraïense schiereila­nd Krim.

Ook Japan houdt de oefening nauwletten­d in de gaten. De bondgenoot van de Verenigde Staten klaagde eerder al over een uitbreidin­g van de Russische militaire aanwezighe­id in het

Verre Oosten. Volgens NAVO-woordvoerd­er Dylan White zijn de manoeuvres het bewijs dat “de Russen focussen op een groot militair conflict”. “Moskou stelt zich assertieve­r op, verhoogt voortduren­d zijn defensiebu­dget en schroeft zijn militaire aanwezighe­id op.” ANTON GOEGEBEUR

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium