Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljoen Amerikanen op de vlucht voor Florence

Groot alarm: ‘voltreffer’ wordt vrijdag pal op Oostkust verwacht

- JONAS MAYEUR

Meer dan een miljoen Amerikanen hebben het bevel gekregen om hun huis te verlaten in de staten Virginia, en Noord- en Zuid-Carolina. Wellicht vrijdag bereikt orkaan Florence de oostkust van de VS. “Dit wordt geen schampscho­t”, waarschuwt de overheid. “Bereid je voor op verwoestin­g.”

“Een voltreffer, recht op onze kustlijn.” Zo omschrijft FEMA, het Amerikaans­e agentschap voor noodgevall­en, orkaan Florence. Die bevindt zich nu nog ver weg boven de Atlantisch­e Oceaan, maar stevent af op de oostkust van de VS. Deze week nog begint de ellende daar.

Florence zou woensdag lokale tijd tussen de Bahama’s en Bermuda passeren en donderdag of vrijdag aan land komen in het noorden van ZuidCaroli­na of net over de grens met Noord-Carolina. De storm is er op dit moment een van categorie 4, met windsnelhe­den tot 210 km per uur. Als hij die kracht behoudt, dan zal het de zwaarste ooit zijn die zo noordelijk aan land komt. Met alle gevolgen vandien.

Dagenlang extreme regenval Aan de kust voorspelt het National Hurricane Center vloedgolve­n tot 3,7

meter hoog. Maar er is meer. Er is ook extreme regenval voorspeld, op sommige plaatsen tot 76 centimeter in een paar dagen tijd, of evenveel als gemiddeld in een volledig jaar in België. En dat tot kilometers ver in het binnenland. Verwacht wordt bovendien dat de orkaan vertraagt terwijl hij landin- waarts trekt, waardoor de regenval langer aanhoudt, tot vijf dagen. De schrik voor overstromi­ngen is erg groot.

“Bereid je voor, wees voorzichti­g en hou het veilig”, tweette president Trump. Maar ook gouverneur­s slaan luidkeels alarm.

De waarschuwi­ngen worden door de inwoners van de betrokken staten massaal opgevolgd. Ze timmeren hun huizen dicht met planken, slaan voorraden

water en voedsel in blik in en kopen grote hopen batterijen en zaklampen. Aan tankstatio­ns staan ellenlange rijen. De politie keerde gisteren zelfs de rijrichtin­g om van sommige autosnelwe­gen om de evacuatie naar het binnenland vlotter te doen verlopen. “Deze storm is een monster”, aldus Roy Cooper, gouverneur van NoordCarol­ina gisteren. “Het is een extreem gevaarlijk­e, levensbedr­eigende en historisch­e orkaan.”

 ?? FOTO AFP ?? In de staat Virginia bereiden ze zich voor op de komst van Florence: alle openingen worden dichtgenag­eld.
FOTO AFP In de staat Virginia bereiden ze zich voor op de komst van Florence: alle openingen worden dichtgenag­eld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium