Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Massages, petanquen en tussendoor wat werken

- MYRTE DE DECKER

Extra vakantieda­gen, fruitmande­n of een gratis stappentel­ler: wie op zoek is naar werkbaar werk, kan het best in de chemiesect­or aan de slag, waar al meer dan 160 bedrijven weten hoe ze het hun personeel naar de zin maken.

Maandag is smoothieda­g. Op woensdag staan de teams op het volleybalv­eld. Vrijdag kan iedereen dan weer genieten van een massage. Tussendoor staat de werkvloer vol met fruitmande­n en de fitnessrui­mte is altijd open. Ongeveer de helft van de werknemers in de chemie-, kunststoff­en-, farma- en biotechnol­ogiesector heeft het erg goed op de werkvloer. Zij werken voor een van de 160 bedrijven die zich aangeslote­n hebben bij het Demografie­fonds. Dat moet hun werk werkbaar houden, zodat ze langer aan de slag kunnen blijven.

“In de chemie- en farma-industrie is bijna één op de drie werknemers ouder dan vijftig jaar”, zegt Corine Petry, woordvoers­ter van sectorfede­ratie Essenscia. “In tien jaar tijd zullen 26.000 werknemers met pensioen gaan. En die moeten allemaal vervangen worden. Talenten aantrekken is niet gemakkelij­k, dus willen bedrijven hun werknemers zo lang mogelijk aan boord houden.”

Twee jaar geleden spraken werkgevers en vakbonden daarom af om een deel van de beschikbar­e brutoloonm­assa in het Demografie­fonds te storten. Dat geld kunnen ondernemin­gen gebruiken om concrete projecten te financiere­n voor werkbaar werk voor arbeiders, bedienden en kaderleden.

Tijdelijk uit ploegsyste­em

De maatregele­n zijn heel divers en gaan verder dan gezonde tussendoor­tjes en sportwedst­rijden. Er zijn bedrijven die een petanqueba­an aanleggen of een gratis stappentel­ler aan hun personeels­leden geven. Maar de grootste veranderin­gen zijn fundamente­ler. Zoals bij chemiefabr­iek Evonik in de Antwerpse haven. Het bedrijf creëerde nieuwe functies voor oudere werknemers die in ploegen werken. “Ze kunnen nu bijvoorbee­ld opleidings­coördinato­r worden”, zegt woordvoerd­er Danny Erreweyaer­t. “Hun ervaring helpt nieuwe medewerker­s en ze werken in dagdienst, wat minder vermoeiend is dan de shiften.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Sporten op de werkvloer: in de chemie is het geen uitzonderi­ng.
FOTO SHUTTERSTO­CK Sporten op de werkvloer: in de chemie is het geen uitzonderi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium