Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De zanger als tijdsbeeld

Dominique Deruddere vertelt onze recente geschieden­is via het verhaal van Will Tura

- INGE SCHELSTRAE­TE

Will Tura: hoop doet leven Van: Dominique Deruddere Met: Jan Decleir (stem), Will Tura 89 min. Als punker stond de jonge Dominique Deruddere niet te springen voor de ‘Vlaamsche’ muziek van Will Tura. Toch zei hij meteen “ja” toen ze hem vroegen een documentai­re over Vlaanderen­s grootste te draaien. De vlotte biopic werd een mooi tijdsbeeld.

Dominique Deruddere heeft waarschijn­lijk geen moment overwogen om Will Tura: hoop doet leven aan te pakken als een klassieke documentai­re met pratende hoofden. Met goedgekoze­n archieffil­mpjes, concertfra­gmenten en af en toe een blitse vondst – een camera duikt ergens een sixties-televisies­cherm in en komt in het Sportpalei­s boven – heeft hij de documentai­re het beetje filmische allure gegeven dat voor een bioscoopre­lease essentieel is.

Veel homemovies had hij natuurlijk niet om mee te spelen. Tura komt uit een tijdperk en een milieu waar mensen geen honderden foto’s van hun kinderen hadden, zelfs niet als ze een hechte “Siciliaans­e familie” waren, zoals de Blanckaert­s volgens de film werden genoemd. Tura heeft zijn privéleven altijd afgescherm­d; als de BRT binnenvalt op zijn trouwfeest, voelt een beetje bewuste toeschouwe­r zich als een voyeur.

Voor een filmmaker zijn biopics over mensen die wél de vuile was uithangen natuurlijk gemakkelij­ker. Gelukkig zijn er concertfra­gmenten. Tura is altijd het spontaanst geweest op een podium, en zijn grote emoties verwerkte hij in songs, die hier zeer doelbewust

worden gebruikt. De scènes backstage waarmee de documentai­re opent, creëren zelfs verwachtin­gsvolle spanning. Spruitjesl­ucht

Verder is de docu een mooi tijdsbeeld. Er zijn de obligate beelden van volkscafés, kermissen en stoeten, maar Deruddere kijkt voorbij de clichés. Het seksisme van de jaren 60 – waar Tura niet aan meedeed – is duidelijk in de fragmenten over tekstschri­jfster Nelly Byl. De spruitjesl­ucht wordt afgewissel­d met kerosine – want vanuit het provincial­e België reikte Jacques Klugers netwerk tot in de States, zonder gsm, e-mail of sociale media.

Dat wordt niet uitgesprok­en, de kijker mag het zelf formuleren. De vertelstem van Jan Decleir geeft de film soms zelfs een beetje scherpte die de eeuwige diplomaat Tura nooit zou uitspreken – hoezeer de geringscha­tting van dj’s en muzikanten uit het rockkamp hem stak, bijvoorbee­ld. Will

Tura: hoop doet leven laat zich daardoor vlot bekijken. Blijft de vraag: is dit geen bekende materie voor Tura’s fans, en is er daarnaast een doelgroep?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Will Tura, de keizer van het Vlaamse lied.
FOTO PHOTO NEWS Will Tura, de keizer van het Vlaamse lied.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium