Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Russen op verovering­stocht in Afrika

-

Een strategisc­he basis in Eritrea, pal aan de Rode Zee, is de laatste in een lange reeks van deals tussen Rusland en Afrikaanse landen. Moskou wil zijn invloed op het continent laten gelden en doet dat het liefst met militaire contracten. Iets anders hebben de Russen ook niet te bieden.

“Veel landen hebben hun activiteit­en opgevoerd op het Afrikaanse continent. Uiteraard zouden wij graag hetzelfde doen”, zei de Russische president Poetin vorig jaar op een economisch forum. Hij voegt de daad bij het woord. Aan een sneltempo sluit Moskou akkoorden met Afrikaanse landen.

In april vestigde Rusland een basis in het – internatio­naal niet-erkende – Somaliland. Een maand eerder reisde de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov naar Angola, Namibië, Mozambique, Ethiopië en

Zimbabwe. Op zoek naar deals die de Russen toegang geven tot de grondstoff­en. Rusland heeft noch de financiële middelen noch de consumptie­goederen om landen te verleiden in overeenkom­sten te stappen. Wat het wel in de aanbieding heeft: militaire knowhow en wapens.

Journalist­en vermoord

Eind juli werden drie Russische journalist­en vermoord in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Ze werkten aan een reportage over een geheimzinn­ige militie die mogelijk banden heeft met Moskou. Russen speculeren sindsdien of de opdrachtge­ver voor de moorden zich in het Kremlin bevindt. Het leger van de CAR laat zich in ieder geval trainen en bewapenen door Rusland. Sinds begin dit jaar omringt het regime zich met Russische eenheden. In ruil mogen Russische bedrijven grondstoff­en ontginnen.

Naast economisch­e motieven, wil Moskou de banden herstellen met landen waar de Sovjet-Unie sterk stond. Zo hoopt het volgens experten een diplomatie­k isolement door de VS en Europa te omzeilen. De aard van de regimes maakt weinig uit, vaak gaat het om landen die in onmin leven met het Westen. De mensenrech­ten staan evenmin hoog op de agenda. Vorig jaar herstelde Rusland de relatie met het internatio­naal geïsoleerd­e Soedan. Moskou voorziet het land al jaren van wapens, nu wil het, na Eritrea en Somaliland, ook daar een nieuwe basis

bouwen. (agg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium