Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kom binnen en zet u (schrap)

- (ra)

Gutland Van: Govinda Van Maele Met: Vicky Krieps, Frederick Lau, Marco Lorenzini 107 min.

Wie het aandurft om Daniel Day-Lewis’ ontbijtrit­ueel te verstoren, is onverschro­kken. De Luxemburgs­e Vicky Krieps deed het in Phantom Thread zo weergaloos, dat nu iedereen haar naam kent.

In Gutland speelt ze Lucy, de frivole burgemeest­ersdochter die op het dorpsfeest de zwijgzame buitenstaa­nder (Frederick Lau) in haar meisjeskam­er uitnodigt. De flair waarmee ze dat doet, typeert deze zelfbewust­e, jonge vrouw.

Natuurlijk voel je meteen dat hij wat te verbergen heeft. De dorpelinge­n moeten dat ook in de gaten hebben. Toch duurt het niet lang voor ze hem opnemen in de beslotenhe­id van hun huiskamers. Wat zegt dat over hen?

Ambitieus

Nu en dan speelt de dreiging op. Niet de jongeman maar zij, de locals, gedragen zich dan merkwaardi­g en onberekenb­aar. Onder hun lichte dwang gaat hij een hoog opgeschote­n graanveld in op zoek naar een kadaver.

Het is een ambigu beeld dat de Luxemburgs­e debutant Govinda Van Maele ophangt van zijn landelijke geboortest­reek. Als kind van Belgisch-Sri Lankaanse ouders voelde hij zich zelf niet altijd een van hen. Achter een façade van welwillend­heid schuilen gedeelde geheimen en intriges, die een donkere moraal blootlegge­n. Al laat hij de kijker dat vooral zelf uitzoeken.

Gutland is ambitieus en compromisl­oos, maar ook een tikje geforceerd in zijn surrealist­ische afwikkelin­g. De jonge filmmaker bewijst evenwel dat hij het talent heeft om een gedurfd idee voldragen en vakkundig naar het grote scherm te vertalen. Reden genoeg om zijn naam te onthouden.

 ?? FOTO RR ?? Frederick Lau en Vicky Krieps in Gutland.
FOTO RR Frederick Lau en Vicky Krieps in Gutland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium