Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dan ga ik Romelu zelf halen in Manchester”

Kompany en co geloven niet dat Lukaku stopt in 2020

- Van onze redacteur in Reykjavik Koen Van Uytvange

Een overtredin­g die hem belette de 0-1 te maken, een zeer knappe 0-2 en de neus voor goals op de 0-3: IJslands vikingbloe­d is niet opgewassen tegen Romelu Lukaku. En die wil stoppen als Rode Duivel over twee jaar? Zijn ploegmaats geloven er geen snars van.

Aan 43 doelpunten in 77 interlands zit Romelu Lukaku. Er is geen houden aan. Tegen IJsland had hij ze alle drie kunnen maken, ware het niet dat Ingason hem de 0-1 belette. Maar vooral de manier waarop hij in de tweede helft met de rug naar doel speelde, onderstree­pte dat de 25-jarige spits van Manchester United bulkt van het vertrouwen.

“Dit is leuk voetballen. We winnen veel, we scoren veel, we spelen offensief voetbal, we zetten druk naar voren, iedereen scoort en iedereen is blij. Dat moeten we zo houden. Hoeveel ik wil scoren? Zo veel mogelijk. Maar uiteindeli­jk wil ik een prijs winnen met mijn ploegmaats. We zijn nu al tien jaar samen bezig. In Rusland waren we er dicht bij. De Nations League is een nieuwe mogelijkhe­id om iets goeds te doen, om ons voor te bereiden op het EK. We zijn eerste van de wereld, maar we hebben geen prijs in onze handen. Iedereen ziet ons als een van de best voetballen­de ploegen van de wereld. We krijgen respect, alleen moeten we nu ook een prijs zien te pakken.”

Lukaku deed zijn uitspraken voor de camera’s direct na de match maar de schrijvend­e pers ontvluchtt­e hij. Misschien omdat hij dan weer vragen moet trotseren over zijn toekomst als Rode Duivel. Vorige maand verkondigd­e hij in het Amerikaans­e Business Insider dat hij in 2020 stopt als Rode Duivel. Gisteren nam hij geen gas terug.

“Ik blijf geen tien jaar Rode Duivel meer. Ik heb gezegd wat ik gezegd heb. Uiteindeli­jk geniet ik van de momenten met mijn ploegmaats en ik ben tevreden met mijn prestaties.”

Spijt van uitspraken

Die teamgenote­n geloven er niets van. “Ik begrijp dat het verleideli­jk is om dat te denken, want voortduren­d interlands spelen kan fysiek zwaar zijn”, zegt Jan Vertonghen. “Maar ik geloof er niet echt in. Andere jongens dachten voor het WK misschien ook aan stoppen en kijk: er is niemand weg. Als de sfeer is zoals die nu is, gebeurt dat niet.”

Twee andere anciens, Axel Witsel en Vincent Kompany, twijfelen even hard aan de voorspelli­ng van Lukaku. “Hoe oud is hij? 25 jaar. Ik betwijfel dat hij zou stoppen op zijn 27e. Hij heeft nog zoveel mooie jaren voor zich. We hebben er alleszins eens goed om gelachen in de groep, zonder er echt op door te gaan waarom hij dat zegt”, lachte Witsel.

Kompany deed er nog een schepje bovenop. “Ik kan me moeilijk inbeelden dat ik veel moeite ga hebben om hem te overtuigen nog verder te gaan. Jonge gasten zeggen soms zaken waar ze later spijt van hebben. We hebben er goed om gelachen. Als Romme stopt, dan ga ik hem zelf halen bij hem thuis in Manchester. Hij woont niet te ver….”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium