Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorgboerde­rij biedt daklozen opvang op langere termijn

Voormalig huis van missiezust­ers in Hellestraa­t krijgt nieuwe sociale functie

-

KINA, het samenwerki­ngsverband van 29 OCMW’s in de provincie, opent in de Hellestraa­t een zorgboerde­rij voor thuis- en daklozen. Samen met een zorgboer proberen ze er hun leven weer op de rails te krijgen.

Het principe van een zorgboerde­rij is vooral bekend in de zorg voor mensen met een beperking. Dat KINA nu thuisloze en dakloze volwassene­n wil opvangen, is dan ook redelijk uniek en vernieuwen­d. Het samenwerki­ngsverband wil zo mensen met een psychosoci­ale problemati­ek die in de crisisopva­ng belanden ook een opvangnet bieden op langere termijn.

“Waar we voor de acute nood uitgaan van een tot drie nachten, wordt de groep van personen die meer dan dertig of zelfs meer dan zestig dagen in de acute noodopvang verblijven steeds groter. Het huidige aanbod biedt voor hen onvoldoend­e een oplossing. Zij hebben nood aan langdurige opvang, gekoppeld aan een integratie- en activatiet­raject als voorbereid­ing naar een verder zelfstandi­g leven”, vertelt Jan Hendrickx, secretaris en coördinato­r bij KINA.

De boerderij, waarvan de roots enkele eeuwen teruggaan en dat voordien een opvanghuis voor missiezust­ers was, werd omgebouwd tot een moderne zorgboerde­rij met negen eenpersoon­skamers, een tweepersoo­nskamer en een studio voor de inwonende huismeeste­r. “Hier en daar zijn nog wat klussen nodig en de kamers moeten nog worden ingericht. Eind 2018 hopen we dat alles klaar is om de eerste personen op te vangen. Samen met een zorgboer worden er dan tuinbouwac­tiviteiten ontwikkeld”, licht KINA-voorzitter Axel Boen toe.

“In eerste instantie denken wij aan een opvangperi­ode van maximaal zes maanden, want ook hier moet doorstromi­ng gerealisee­rd worden. Het grootste deel van onze cliënten zijn alleenstaa­nde mannen tussen de 20 en 40 jaar, maar uiteraard kunnen hier ook vrouwen terecht. Het gaat vooral om jongeren tot 25 jaar met een multiprobl­ematiek. Dit maakt dat ze op vele plaatsen uitgeslote­n worden voor hulpverlen­ing. Ze passen niet in het plaatje. Velen onder hen hebben geen structuur meer, moeten opnieuw leren tot een zinvolle dagindelin­g te komen. Daar kunnen ze hier mee starten”, zegt Jan Hendrickx.

Het project werd gerealisee­rd met cofinancie­ring van de provincie binnen het programma voor platteland­sontwikkel­ing en de Vlaamse LandbouwMa­atschappij.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De eeuwenoude boerderij werd omgebouwd tot een moderne zorgboerde­rij.
FOTO JAN VAN DER PERRE De eeuwenoude boerderij werd omgebouwd tot een moderne zorgboerde­rij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium