Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Transparan­tie in de modewereld brengen is een hele uitdaging”

Mooi-festival krijgt tweede editie in De Studio, Murielle Scherre curator

- Mooi-festival, 20 en 21 oktober in de Studio, Maarschalk Gerardstra­at 4, Antwerpen. www.mooi-festival.com

Kunstenhui­s Villanella organiseer­t binnenkort voor de tweede keer Mooi, een festival in het teken van duurzame mode in De Studio. Murielle Scherre, modeontwer­pster en oprichtste­r van lingeriela­bel La fille d’O, zal het festival cureren.

“Twee jaar geleden vond de eerste editie plaats. Die werd gecureerd door ontwerper Bruno Pieters”, zegt Ilja Antonneau van Villanella. “Het is de curator die de thema’s bepaalt die aan bod komen. Zo trachten we elke editie in een nieuw jasje te steken.”

Hoe gaat het er achter de schermen in de modesector aan toe? Welke vragen spelen er en hoe gaan ontwerpers daarmee om? Wat zijn de problemen en waar liggen de oplossinge­n? Daarrond draait dit tweede Mooi-festival.

Niet enkel arbeidsoms­tandighede­n, ook racisme, bodyshamin­g en ecologisch­e impact bieden genoeg stof om mee te werken. “Er worden mensen uit de sector uitgenodig­d om rond deze thema’s te debatteren.”

Dat lijkt allemaal heel niche en technisch, toch wil het Mooi-festival een breed publiek betrekken. “Om het volgens de woorden van Murielle Scherre te zeggen: als je kleren draagt, dan kan je mee praten. Met dit festival willen we duurzaamhe­id binnen de modeindust­rie in al haar facetten in beeld brengen.”

Showroom

Naast de debatten zijn er documentai­res en kunst uit andere discipline­s, maar er zal ook een showroom in de Studio worden aangekleed door Belgische ontwerpers die op Mooi een plaats verdienen met hun duurzame en maatschapp­elijke meerwaarde.

Een van hen is de jonge Antwerpse ontwerpste­r Eline Van Ree. “Twee jaar studeerde ik aan de Antwerpse Modeacadem­ie. Nadien volgde ik een interieuro­pleiding. Daarmee ben ik in Barcelona beland, waar ik de draad met de modewereld weer oppikte. Ik kwam terecht bij een kleine modeontwer­per die heel lokaal te werk ging. In die zin heb ik nooit anders gekend”, vertelt ze.

“Europees verhaal”

“Twee jaar geleden startte ik dan mijn eigen modelabel. Voor mij is dat een Europees verhaal waar duurzaamhe­id centraal staat. Al mijn ontwerpen worden in kleine ateliers in Barcelona vervaardig­d. Mijn prints worden met de hand gezeefdruk­t en mijn collecties zijn niet seizoensge­bonden. De nadruk ligt op het kwalitatie­ve en het tijdloze. De uitdaging voor mij zit hem vooral in: hoe kan je duurzaam werken en toch een interessan­t, financieel bedrijf zijn?”

Deelnemen aan het Mooi-festival ziet ze als een eer. “Transparan­tie in de modewereld brengen is een hele uitdaging. Zo’n festival is een goed moment om daar extra op te werken en zaken in vraag te stellen. Ik ben ervan overtuigd dat de juiste vragen hier gesteld zullen worden.”

Eline Van Ree Ontwerpste­r “De uitdaging voor mij zit hem vooral in: hoe kan je duurzaam werken en toch een interessan­t, financieel bedrijf zijn?”

 ?? FOTO SEBASTIAN SABAL-BRUCE ?? Een van de campagnebe­elden van Mooi, met een ontwerp van Eline Van Ree.
FOTO SEBASTIAN SABAL-BRUCE Een van de campagnebe­elden van Mooi, met een ontwerp van Eline Van Ree.
 ?? FOTO MATHIAS HANNES ??
FOTO MATHIAS HANNES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium