Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kans op dodelijke ongevallen vergroot

- Redacteur economie Christof Willocx brieven@gva.be

Er komt tegen de zomer van 2020 een nieuwe parking voor vrachtwage­ns op Linkeroeve­r in Antwerpen met 370 plaatsen. Dat is goed nieuws voor de transports­ector. Hoe meer vrachtwage­nchauffeur­s in staat worden gesteld om hun verplichte rij- en rusttijden na te leven, hoe kleiner de kans op dodelijke ongevallen.

Het Havenbedri­jf in Antwerpen investeert 8,3 miljoen euro in deze parkings. Daarmee bewijst het Havenbedri­jf dat het zorg draagt voor de vele chauffeurs die goederen van en naar de haven vervoeren. Helaas kan dat niet van iedereen worden gezegd. De burgemeest­er van Wetteren heeft beslist om de parking voor vrachtwage­ns drie maanden lang dag en nacht te sluiten omdat er een dodelijke vechtparti­j was met migranten die in een vrachtwage­n probeerden te kruipen, vermoedeli­jk om zo in Engeland te geraken. Ook de vrachtwage­nparkings van Jabbeke en Drongen zijn door de problemen met transmigra­nten ’s nachts gesloten. Daardoor kunnen vrachtwage­nchauffeur­s amper nog voldoen aan hun wettelijke verplichti­ng om na 4,5 uur rijden verplicht rust te nemen. Van Brussel naar Calais is er op een traject van 198 kilometer nog welgeteld één parking die open is. Maar die ene parking in Groot-Bijgaarden is door de sluiting van de andere parkings vaak volzet.

Daardoor worden vrachtwage­nchauffeur­s ertoe aangezet om langer dan 4,5 uur aan een stuk te rijden. Dat leidt niet alleen tot extra boetes voor die chauffeurs, maar ook tot een grotere kans op dodelijke verkeerson­gevallen.

Een oplossing is niet meteen voorhanden, omdat de bevoegdhed­en te versnipper­d zijn. Burgemeest­ers mogen beslissen om snelwegpar­kings op hun domein te sluiten. Dat er daardoor meer verkeersdo­den kunnen vallen, is blijkbaar niet hun zorg. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) geven aan dat ze niets aan de lokale beslissing van burgemeest­ers kunnen doen.

Het is onaanvaard­baar dat lokale politici de verkeersve­iligheid van honderddui­zenden mensen in gevaar kunnen brengen. Het zou daarom veel logischer zijn dat een hogere overheid de bevoegdhei­d krijgt om over de toegankeli­jkheid van snelwegpar­kings te beslissen. Die overheid moet dan natuurlijk wel investeren in de veiligheid van die parkings. Bijvoorbee­ld in weegbrugge­n, die het gewicht van de vrachtwage­n meten bij het op- en het afrijden van de parking, zodat een aan boord gesprongen transmigra­nt makkelijk op te sporen is. Volgens cijfers van de overheidsi­nstelling ViaPass ging vorig jaar helaas slechts 5% van de opbrengste­n van de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns naar mobiliteit en weginfrast­ructuur. Dat is te weinig.

Als de Vlaamse overheid vindt dat verkeersve­iligheid een basisrecht is, moet ze de opbrengste­n van de heffing beter besteden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium