Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra truckparki­ng in Waaslandha­ven

Havenbedri­jf Antwerpen wil ook nachtelijk vervoer en gebruik spoor en binnenvaar­t verder aanmoedige­n

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Over maximaal twee jaar komt er in de Waaslandha­ven een grote truckparki­ng voor honderden vrachtwage­ns. De miljoeneni­nvestering werd gisteren aangekondi­gd bij een eerste evaluatie van een mobiliteit­splan dat de haven vorig jaar voorstelde.

Net een jaar geleden maakten het Havenbedri­jf Antwerpen en de bedrijvenk­oepel Alfaport-Voka een plan bekend om de mobiliteit in de door fors wat verkeersdr­ukte geplaagde haven te verbeteren. Bedrijven verliezen tijd en geld om hun goederen te vervoeren, en vinden ook steeds moeilijker personeel dat bereid is in de haven te komen werken. Het imago van de haven boert dus achteruit.

Spoor procent gestegen

Transport moet meer via de binnenvaar­t en het spoor verlopen. De ambitie is om over vijf jaar 15% via het spoor te vervoeren. Vorig jaar lag dat aandeel nog op 6%. Dit jaar is dat 7%, zo meldde het Havenbedri­jf gisteren. Momenteel wordt 55% van alle goederen aan- of afgevoerd via de weg. Dat aandeel moet tegen 2030 dalen naar 43%.

“Het vrachtverv­oer over de weg blijft een kopzorg”, klinkt het bij het Havenbedri­jf. “We willen de havengemee­nschap aanzetten om werk te maken van een verder gebruik van nachtlogis­tiek. Alle infrastruc­tuur is aanwezig om ’s nachts te werken, maar het kan alleen maar slagen als alle betrokken partijen hun beleid aanpassen. Er is een actieplan nachtlogis­tiek opgestart, met workshops die in oktober beginnen.”

Menswaardi­g

Voor truckers is er ook een grote veranderin­g op komst. Aan de Kaldan losluis komt een acht hectare grote parking, goed voor 370 trucks. “Die parking krijgt alle moderne faciliteit­en zoals sanitair, wifi, douches, camerabewa­king en automaten”, klinkt het nog bij het Havenbedri­jf, dat 8,3 miljoen euro investeert in het project.

Als de bouwvergun­ningen er komen, opent de parking in de zomer van 2020. “Het wildparker­en zal aan banden worden gelegd door een nauwere samenwerki­ng met de politie”, aldus het Havenbedri­jf nog, die deze faciliteit­en ook op een bestaande parking voor tweehonder­d vrachtwage­ns op de rechteroev­er wil voorzien. Het gaat om een andere parking een lopend idee voor een parking, met of zonder motel, voor truckers van Maatschapp­ij Linkersche­ldeoever. Die zou dertig tot zeventig trucks kunnen huisvesten op de Hazopweg. “Voor de chauffeurs is de parking een meerwaarde, zeker nu ze ook met de andere problemen worden geconfront­eerd. Hoe meer faciliteit­en, hoe beter voor een menswaardi­g leven. Het kan ook het beroep aantrekkel­ijker maken”, reageert ACV-secretaris Floor Baleci. “Tegelijk moeten de problemen met cabotage blijvend worden aangepakt.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Het terrein op de Ketenislaa­n in Beveren (foto links, bovenaan op kaart) waar de nieuwe parking komt en de parking op de Hazopweg (onderaan op kaart) die vernieuwd wordt.
FOTO WALTER SAENEN Het terrein op de Ketenislaa­n in Beveren (foto links, bovenaan op kaart) waar de nieuwe parking komt en de parking op de Hazopweg (onderaan op kaart) die vernieuwd wordt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium