Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Investeren in onderwijs

-

De Vlaamse regering heeft gisteren groen licht gegeven voor de realisatie van een nieuwe gevangenis en technische scholencam­pus in Antwerpen. Op de oude terreinen van de NMBS, vlak bij het Blue Gate bedrijvent­errein op Petroleum-Zuid, zal een scholencam­pus verrijzen van 10.400 vierkante meter groot, goed voor zo’n 290 leerlingen.

Een nieuwe scholencam­pus in Antwerpen is altijd goed nieuws, zeker gezien de capaciteit­sdruk die zich in heel wat Antwerpse scholen laat voelen. Om gewapend te zijn tegen de toenemende bevolkings­groei, moet op lange termijn gedacht worden. Maar daarnaast wordt het project ‘Technische Campus Blue Gate’ van het Stedelijk Onderwijs een cluster van technische opleidinge­n. Door de grote oppervlakt­e is voldoende ruimte om lokalen en ateliers te voorzien voor richtingen als automechan­ica, bouw, koeltechni­eken, elektromec­hanica, hout en metaal… En dat in een gloednieuw­e, moderne infrastruc­tuur, iets wat de dag van vandaag van groot belang is.

Ook de locatie biedt heel wat mogelijkhe­den. Naast de nieuwe scholencam­pus wordt Blue Gate ontwikkeld, een ecobedrijv­enterrein voor innovatiev­e bedrijven waar hernieuwba­re energie en het hergebruik van grondstoff­en een belangrijk­e plaats hebben. Een wisselwerk­ing tussen de twee is een winwin.

De Technische Campus Blue Gate is één van de projecten die in 2016 geselectee­rd werden voor ‘Scholen van Morgen’. Dat is een publiek-private samenwerki­ng voor scholenbou­wprojecten. Ook het Stedelijk Lyceum Cadix, in de Cadixwijk, dat volop in uitvoering is, werd een paar jaar geleden geselectee­rd. Daar worden de STEM-opleidinge­n (Science, Technology, Engineerin­g en Mathematic­s) geclusterd.

De nabijheid van de haven is ook daar een grote meerwaarde. En willen we jongeren klaarstome­n voor de arbeidsmar­kt, dan moet dat in de beste omstandigh­eden kunnen. En binnenkort zal dat ook kunnen in de gloednieuw­e Blue Gate-campus en Cadix.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium