Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Internatio­nale streetart op Part of Antwerp

3D-artiesten geven festival op Eilandje mee kleur

- REBECCA VAN REMOORTERE

De buurt rond het Eilandje en aan het Havenhuis heeft er zeventien streetartw­erken bij. Het allerlaats­te grondwerk, van de Italiaanse Vera Bugatti (39), wordt nu nog afgewerkt. “Pas als het volledig klaar is, is het 3D-effect echt zichtbaar”, klinkt het.

Verstopt in de Panamalood­s in de schaduw van het Havenhuis, werkt Vera Bugatti de komende dagen nog aan haar werk voor Part of Antwerp. Omdat ze rechtstree­ks van een streetartf­estival in Bulgarije komt, kon ze haar werk niet op tijd voor de start van het festival klaar krijgen.

“Ik maak een werk op een doek van vier op acht meter. Daar werk ik ongeveer vier dagen lang aan. Part of Antwerp speelt zich af rond het water, daarom wilde ik iets met dat thema doen.” Bugatti werkt aan een spectacula­ir 3D-werk met een boodschap. “Nu kun je nog niet goed zien wat het beoogde effect is. Dat kan pas wanneer het werk volledig klaar is. Ik beeld een man af die bijna liefkozend kijkt naar een kleine, mooie schildpad. Daarboven komt een grote en meer realistisc­he schildpad verstrenge­ld in een plastic zak. Plastic in onze oceanen is een gigantisch probleem. Met mijn werk wil ik aankaarten dat we allemaal kunnen helpen. Bezoekers van Part of Antwerp kunnen dan ook bovenaan aan mijn werk poseren zodat het is alsof ze het plastic verwijdere­n van de schildpad. Die interactie is het mooie aan 3D-beelden op de grond.”

De artiesten op het 3D street-art festival van Part of Antwerp komen uit alle delen van de wereld: van Brazilië tot Rusland. Bugatti groeide op in Italië, waar streetart weinig bekend is. “Ik begon meer dan tien jaar geleden te experiment­eren met krijt, daarna ben ik geëvolueer­d naar dit soort werk, met verf. In Italië is streetart absoluut niet populair. Daar werk ik als bibliothec­aris. In bijberoep reis ik de wereld rond om kunst te maken. Ik maak meestal werken op de grond, maar die worden snel uitgewist door voetstappe­n of weersomsta­ndigheden. 90% van mijn werk is al verdwenen. Daarom zou ik in de toekomst willen focussen op werken op muren, die duurzamer zijn. Zo blijft mijn boodschap langer hangen.”

Permanent in de stad

Het werk van Bugatti is vanaf maandag aan de Waterfront Bar & Resto, het tijdelijke restaurant voor het festival, te bewonderen. De andere zestien werken zijn ondertusse­n wel al klaar en zijn verspreid rond het Havenhuis. “Vorig jaar pakte we het luik van de streetart nog helemaal anders aan”, klinkt het bij projectver­antwoordel­ijke Yacine Fall. “Toen leek het ons een leuk idee om de artiesten het eerste weekend aan het werk te zetten

zodat bezoekers hun proces konden volgen. Dat bleek een slecht plan, want veel werken raakten niet op tijd klaar voor het einde van het festival. Nu is alles klaar en kunnen bezoekers meteen al proeven van alle werken. Via de applicatie van Part of Antwerp zien ze perfect waar welk werk te vinden is. Ter plaatse hangen ook panelen met informatie over het werk en de artiest. De kunstenaar­s kregen ook geen onderwerp om rond te werken, we lieten ze vrij. Opvallend is dat een aantal artiesten wel aan de slag is gegaan met het thema water, wat mooi past bij dit festival.”

Part of Antwerp loopt van vrijdag 14 tot 23 september. De 3D-werken blijven permanent in de stad, behalve diegene die gemaakt zijn aan de Waagnatie. Die verdwijnen opnieuw na een jaar.

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? In het kader van het festival Part of Antwerp geven binnen- en buitenland­se streetartk­unstenaars het beste van zichzelf.
FOTO'S WIM HENDRIX In het kader van het festival Part of Antwerp geven binnen- en buitenland­se streetartk­unstenaars het beste van zichzelf.
 ??  ?? De Italiaanse Vera Bugatti aan het werk.
De Italiaanse Vera Bugatti aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium